Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Stewartová před maratonem zvažuje olympijský limit. V mužích se čeká pokračování duelu Homoláče s Pavlištou

Pražský maraton již klepe na dveře. Své první vítězství a zároveň i republikový titul může získat Moira Stewartová, která by mohla teoreticky zaútočit i na olympijský limit. V mužském závodě se znovu představí české opory Jiří Homoláč a Vít Pavlišta. Závod bude letos oproti minulým letům startovat z dolní části Václavského náměstí. Přímý přenos sledujte v neděli od 8:45 na ČT sport a ČT sport Plus.

Je nám líto, video expirovalo.
Závodníci se chystají před Pražským maratonem

Z elitních českých vytrvalkyň se na Pražský maraton chystá jen Moira Stewartová, která v Praze běžela jen v roce 2021 při závodě pro elitu. Před půlmaratonem hovořila o tom, že by se zde chtěla pokusit o olympijský limit 2:26:50, ale nyní už byla opatrnější.

"Nějaké časy beru trošičku s odstupem. Nechci se úplně hrnout na nějaké limity nebo tak, jdu do toho s čistou hlavou. Nechci se tím moc stresovat a dávat na sebe tlak, že když to nezaběhnu, tak je to nějaká tragédie. Toho času na plnění limitů je ještě dost," řekla. Nepovažuje ale za vyloučené, že by závod na olympijský limit zkusila rozběhnout.

Je nám líto, video expirovalo.
Vrabcová Nývltová u Pražského maratonu zůstává, ale v nové roli

Případný triumf na republikovém šampionátu by bez ohledu na čas výrazně vylepšil její postavení ve světovém žebříčku. "Těch 45 bodů bonifikace, které bych mohla získat, bych na žádném velkém maratonu nezískala," poznamenala Stewartová. K jistotě startu na srpnovém mistrovství světa v Budapešti by potřebovala čas 2:28:00. To je takřka o minutu a půl lepší než její maratonský osobní rekord z Prahy 2021.

Potřetí bude v této sezoně bojovat o český titul Jiří Homoláč. Při půlmaratonu ani dráhové desítce neuspěl, tentokrát ho čeká další souboj s tradičním rivalem Vítem Pavlištou. "Některé výsledky, které jsem měl, nebyly podle mého očekávání. Ale to neznamená, že maraton nemůže dopadnout dobře. Zkusím to možná rozběhnout trochu defenzivněji, než jsem zvyklý. Ale uvidíme, jak se závod bude vyvíjet a jak budeme spolupracovat s dalšími běžci na trati," plánoval Homoláč, který loni slavil třetí maratonský titul.

Trojnásobným šampionem v maratonu je i Pavlišta, jenž naposledy zvítězil v roce 2021. Tentokrát ale není tak připravený, jako býval. "Času na běhání mi každým rokem ubývá. Snažím se pořád držet solidní úroveň. Chci se v neděli poprat o co nejlepší výsledek, byť už asi nedosáhnu takových výsledků, jako jsem byl zvyklý," připustil.

Celkový triumf v maratonu bude obhajovat Keňan Nobert Kigen. Na startu bude ale i vítěz předloňského maratonu v Londýně Etiopan Sisay Lemma. Mezi ženami je největší favoritkou Etiopanka Workenesh Edesaová. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články