Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Stewartová po úspěšné podzimní formě cílí na maraton do Německa

Nejnovější česká rekordmanka ve vytrvalostním běhu Moira Stewartová vyhlíží další sezonu. Po vydařeném podzimu, kdy zaběhla nejrychlejší maraton české historie a zlepšila si i osobní rekord na silniční desítce na 32:42, vyhlíží mistrovství Evropy v Mnichově. Kvůli tomu neplánuje start na světovém šampionátu v Eugene. Obě elitní atletické akce se uskuteční se zhruba měsíčním odstupem, což je pro dva kvalitní maratony příliš krátká doba.

Moira Stewartová
zdroj: ČTK autor: Deml Ondřej

V evropské konkurenci cítí Stewartová větší šanci na úspěch. "Evropa je větší lákadlo, protože tam člověk má šanci udělat lepší umístění," poznamenala. Měla by na co navazovat, před třemi lety v Berlíně získala Eva Vrabcová Nývltová bronzovou medaili v českém rekordu 2:26:31.

V půlmaratonu už byla Stewartová rychlejší než česká rekordmanka Vrabcová, i když její čas 1:10:16 ze závodu Řím-Ostia nemůže být kvůli velké vzdálenosti startu a cíle uznán jako rekord. Běžkyně s českými a skotskými kořeny si věří i na maratonské tuzemské maximum. "Myslím, že i na maratonu jsem schopná ho atakovat. Nevím, jestli příští rok, ale možná do budoucna," přemítala.

V šestadvaceti letech má nejlepší maratonské roky ještě před sebou. Už letos měla velmi blízko k olympijské účasti. V Praze časem 2:19:28 splnila limit, ale v nezvykle silné české konkurenci byla až čtvrtou ženou a na olympijský maraton do Sappora neodletěla. Při mimořádném pražském závodu pro elitu doplatila na špatné určení tempa. "Nebyly značené kilometrovníky. Kluci vodiči běželi tempo podle hodinek, mezi vysokými domy to špatně snímalo a zjistili jsme to na 30. kilometru," uvedl její trenér Václav Janoušek.

Nešťastný závod má Stewartová pořád v hlavě. "Tam byla smůla úplně ve všem. Sešlo se tam tolik špatného, že to ani sama nejsem schopná pochopit. Nevím, jestli tohle někdy vstřebám. Už jsem to hodila za hlavu, ale asi to vždycky ve mně nějakým způsobem zůstane," svěřila se. Kouč to s odstupem času bere jako zkušenost. "Byl to posun od amatérismu k profesionalismu," řekl Janoušek.

Je nám líto, video expirovalo.
Běžkyně Stewartová si pomýšlí na mistrovství Evropy v Mnichově

V reakci na jarní zkušenosti se rozšířil tým kolem Stewartové, které závody zařizuje renomovaný manažer Alfonz Juck. Pro Stewartovou mohly být náplastí podzimní výkony, zejména nejrychlejší český půlmaraton všech dob. "Hodně mě překvapilo, že jsem dokázala většinu toho závodu běžet sama. Už někdy od šestého kilometru jsem musela sama tlačit na tempo. S tím jsem dřív měla docela problém. Myslím, že tam jsou ještě rezervy, třeba kdybych mohla běžet ve skupině," radovala se.

S trenérem se chtějí zaměřit na zrychlení na kratších tratích, dokud na to má ještě čas. Dráhové závody ale pro ni už budou spíše doplňkem. "Mě ta silnice baví mnohem víc než kroužit na dráze. Chytlo mě to," uvedla závodnice Spartaku Praha 4, která už má profesionální podmínky v Olympu.

Při maratonském tréninku se na začátku potýkala s velkým nárůstem kilometráže. Hlavní výzvou ale pro ni bylo stravování. "Měl jsem největší obavy z toho, aby to ujedla. Když naběháte 160 kilometrů za týden, k tomu jdete někdy na kolo, není to jednoduché. Musela jíst různé svačinky před tréninkem, po tréninku," vykládal trenér.

Jeho útlá svěřenkyně si ze začátku a příležitostně i nyní zapisuje jídelníček, aby pokryla vysoký energetický výdej. "Toho jídla je třeba až o polovinu víc než dřív. Musela jsem hodně zvýšit sacharidy a zlepšit obědy. Byla jsem schopná si dát rohlík se šunkou, musela jsem začít víc vyvařovat. Nejsem úplně kuchařka, nemůžu říct, že by mě to bavilo. Hodně jím těstoviny a rýži. Myslím, že ty jsou to nejlepší palivo," řekla.

Letos ještě plánuje účast na mistrovství republiky v krosu, které se uskuteční 27. listopadu ve Valašském Meziříčí. "Ale trochu mě bolí koleno, tak se budeme rozhodovat na poslední chvíli," dodala dvojnásobná česká šampionka z této akce.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články