Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Startuje korupční skandál také v IAAF? Policie vyšetřuje bývalého šéfa Diacka

Paříž – Po obrovském korupčním skandálu, který v posledních měsících cloumá Mezinárodní fotbalovou federací (FIFA), se k obdobné situaci možná schyluje v Mezinárodní asociaci atletických federací. Bývalého šéfa IAAF Laminea Diacka kvůli podplácení a praní špinavých peněz vyšetřují francouzské úřady.

Bývalý šéf IAAF Lamine Diack
zdroj: ČTK/AP/ autor: Matt Dunham

Podle zpráv francouzských médií vyšetřovatelé zjišťují, zda Senegalec nepřijal peníze od ruských atletů za krytí jejich dopingových případů. Jedná se o nejméně 200 000 eur, takřka 5,5 milionu korun.

Zpráva přišla v době, kdy se světová atletika stále vzpamatovává z nedořešeného dopingového skandálu, který otevřely německá televizní stanice ARD a britský list Sunday Times před šampionátem v Pekingu. Podle jejich informací mělo 146 medailistů z olympijských her a MS v letech 2001 až 2012 v bězích na 800 metrů a delších a ve vícebojích podezřelé výsledky krevních testů. To se prý týkalo i některých českých atletů.

"Jde o úplatky, které souvisí s dopingem," řekl zdroj z francouzské jurisdikce, který si nepřál být jmenován. Vyšetřován je údajně také Diackův poradce Habib Cisse a lékař Gabriel Dolle z antidopingového oddělení IAAF už byl dokonce převezen do vyšetřovací vazby v Nice.

Policisté v úterý navštívili sídlo IAAF a odnesli si některé dokumenty. Podle televizní stanice iTELE vyšetřování směřuje k údajnému zatajování rozsáhlého dopingu ruských atletů.

"Bůh ví, o co tady jde," prohlásil ruský ministr sportu Vitalij Mutko. "Už jsme v minulosti několikrát říkali, že máme s dopingem problémy a lidé, kteří se na tom podíleli, už ve svých úřadech nepracují," doplnil. Za poslední rok byly potrestány za doping desítky ruských atletů a například vždy silní chodci na MS v Pekingu kvůli tomu vůbec nebyli.

Dvaaosmdesátiletý Diack, bývalý skokan do dálky, ukončil své šestnáctileté působení v čele IAAF po letošním mistrovství světa v Pekingu. Vedení IAAF v prohlášení kauzu potvrdilo a uvedlo, že s policisty od začátku vyšetřování plně spolupracuje. S vyšetrovateli hovořil už také nový prezident IAAF Sebastian Coe, který Diacka nahradil.

Případem se začal zabývat také Mezinárodní olympijský výbor (MOV), jehož je Diack čestným členem. Byla tím pověřena etická komise. "Vyšetřování velmi bedlivě sledujeme a očekáváme, že se na světlo dostanou veškerá fakta," uvedl v prohlášení MOV a zároveň vyjádřil důvěru novému vedení atletické federace.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články