Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Staněk vyhrál v Turnově v rekordu mítinku, hod diskem vyhrál Bárta

Tomáš Staněk zahájil sezonu vítězstvím na Memoriálu Ludvíka Daňka v Turnově výkonem 21,71 metru, kterým překonal o 54 centimetrů vlastní rekord mítinku z roku 2017. Hlavní disciplínu mítinku – hod diskem – vyhrál Marek Bárta, který hodil 61,84 metru.

Je nám líto, video expirovalo.
Staněk ovládl Memoriál Ludvíka Daňka. Pral se ale s technikou

V evropských tabulkách se zařadil na druhé místo o tři centimetry za Itala Zaneho Weira, svého jediného přemožitele z letošního halového kontinentálního šampionátu.

Rekord mítinku překonal hned dvakrát, před nejdelším závěrečným pokusem vrhl ve třetí sérii 21,61 metru. Byl to jeho nejlepší vstup do venkovní sezony v kariéře.

"Jsem spokojený. Takhle začít je super. Vím, že to nebyl rozhodně žádný úlet. I u toho posledního jsem měl vysazený zadek. Takže velký příslib. Cítím se super. Ten hlad do závodu je, což je hlavní," radoval se.

Věděl, že technicky nebyly ani jeho daleké pokusy vydařené. Při rozhazování poslal kouli ještě dál.

"To bylo asi 22, tak nějak. Ono to bylo mimo výseč, takže to bylo jedno. Bylo to v rozhazování, takže to bylo tuplem jedno. Ale spíš bylo dobré, že tam jsem byl takový uvolněný, a vyšlo to z celkového pohybu. To je hlavní příslib do dalších závodů," uvedl český rekordman.

Před mítinkem bedlivě sledoval předpověď počasí, podle které hrozil déšť. Ten se nakonec Turnovu vyhnul.

"Doufal jsem, že nebude pršet, protože by to zkazilo závod," poznamenal třicetiletý koulař. Jeho dalším startem bude v pátek 2. června mítink Diamantové ligy ve Florencii.

Bártův úspěch byl prvním českým vítězstvím na Daňkově memoriálu po 22 letech. Naposledy triumfoval v roce 2001 Libor Malina.

"Doufal jsem, že výkon bude lepší, ale jsem šťastný, že se mi povedlo tady vyhrát. To jsem si vždycky přál. Doufám v ještě lepší výkony, na tréninku to není špatné, ale počítají se závody," řekl Bárta.

Běh mužů na 100 metrů znehodnotil příliš silný vítr. Závod ovládl Jamajčan Oshane Bailey za 10,16 o tři setiny před Janem Velebou, za kterým doběhl o další setinu Zdeněk Stromšík.

V dálce se z triumfu radoval český rekordman Radek Juška, který vstoupil do venkovní sezony výkonem 788 centimetrů.

V závodě na 100 metrů překážek se blýskla osobním rekordem 13,14 sekundy Tereza Elena Šínová, která se zařadila na páté místo českých historických tabulek. Osmistovku vyhrála mílařka Kristiina Mäki (2:05,28).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články