Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Staněk se po postupu omluvil divákům. Sasínek na HME končí, Friš je ve finále

Největší naděje české výpravy na HME v Istanbulu má za sebou úspěšnou kvalifikaci. Bylo to ale drama: Obhájce zlata Tomáš Staněk postoupil jako šestý, a to až svým posledním pokusem (20,70 m). Mílař Filip Sasínek vypadl v rozběhu, který naopak znamenitě vyšel Janu Frišovi. Na osmistovce z rozběhu nepostoupil Filip Šnejdr. 

Jan Friš (druhý zleva)
zdroj: Reuters

Tomáš Staněk se neočekávaně trápil: První dva pokusy se mu nepodařily a svůj postup do finále zachraňoval až tím závěrečným třetím. V něm dosáhl na 20 metrů a 70 centimetrů, čímž sice nesplnil limit, ale nakonec vcelku bezpečně postoupil ze šestého místa.

Přitom v rozcvičování se cítil perfektně, což podle Staňka paradoxně jeho výkonu v kvalifikaci mohlo uškodit. "Cítil jsem se úžasně, ale potom jsem se bál, abych nepřešlápl. Tak jsem si řekl, že si to pohlídám," popisoval český koulař a obhájce zlata své strasti pro ČT sport.

"Můžu děkovat Bohu, že jsem na tom takhle dobře. Poslední pokus byl strašný," hodnotil Staněk situaci. "Chtěl bych se všem omluvit, za ten infarktový výkon. Mně ještě také pořád klepe srdíčko," usmíval se už s úlevou. A dodal, že finále bude z jeho strany lepší.

Někteří spolufavorité kvalifikačním sítem neprošli. Ani jeden platný pokus nezaznamenali Polák Michal Haratyk a Srb Armin Sinančevič. Pod čarou skončili Ital Nick Ponzio a Portugalec Francisco Belo. Kvalifikaci vyhrál výkonem 21,46 m Ital Zane Weir.

Sasínkovi nevyšel závěr rozběhu

Evropský šampionát končí pro Filipa Sasínka, který diktoval tempo svého rozběhu. V závěru se ale propadl až na samý konec startovního pole. "Cítil jsem se dobře, v první polovině jsem běžel ideální tempo. Ale pak mě rozhodily kontakty se soupeři, i jsem vyšlápl. Koncovka byla hodně špatná. A ani čas moc rychlý nebyl," hodnotil Sasínek. 

Naopak Janu Frišovi jeho rozběh vyšel náramně. Protože se běželo rychle, bylo brzy zřejmé, že postupovat bude dokonce šest běžců. A právě na šestém místě doběhl český mílař, který si vyzkouší finále HME. "Je to skvělý, jsem hrozně rád. Viděli jsme, jak pomalý byl první běh... Tak jsme si řekli, že jdeme do toho. Ital za to vzal a já si hlídal pozici," říkal Friš v cíli.

V úvodním rozběhu závodu na 800 metrů startoval Filip Šnejdr a obsadil čtvrtou příčku. Z každého z pěti běhů postupovali do semifinále dva nejlepší a další dva díky času. Šnejdr se časem 1:48,35 nějakou dobu držel na postupové příčce, ale nakonec byl druhý pod čarou. "Nakonec to nebylo tak špatné, jak jsem si myslel. Ten postupový čas (1:47,82) nebyl tak daleko, ale nemyslím si, že by to z toho rozběhu šlo běžet," poznamenal.

Halové mistrovství Evropy v atletice v Istanbulu:

Rozběhy a kvalifikace s českou účastí:

Muži:

800 m: 1. Tuka (Bosna) 1:47,22, ...12. Šnejdr 1:48,35 - nepostoupil do semifinále.

1500 m: 1. Gourley (Brit.) 3:41,08, ...6. Friš 3:41,57 - postoupil do finále, 16. Sasínek 3:44,76 - nepostoupil do finále.

Koule: 1. Weir (It.) 21,46, ...6. Staněk 20,70 - postoupil do finále.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články