Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Staněk přišel o měsíc přípravy, před halovým MS trénoval jen pět dní

Tomáš Staněk kvůli zranění úponu pravého bicepsu přišel o měsíc přípravy. Před dnešním odletem na halové mistrovství světa loňský evropský halový šampion z Toruně házel naplno v tréninku jen pět dní. Po pěti letech se vrací do Bělehradu, kde na evropském šampionátu v roce 2017 začala jeho dosud trvající medailová série na vrcholných halových akcích. Přímé přenosy z HMS odvysílá Česká televize a web ctsport.cz.

zdroj: Reuters autor: DYLAN MARTINEZ

Kvůli zranění vynechal mistrovství republiky. Naposledy závodil 3. února na ostravském mezinárodním mítinku Czech Indoor Gala. Teď už je v pořádku. "Moje ruka už je na tom naštěstí dobře. Ještě furt si to tejpuju pod loktem, aby nešel do úplné extenze, což při odhodu jde. Ale mám to dělat, tak to dělám. Házel jsem úplně naplno, ale je pravda, že posledních pět dnů. Před tím to ještě trochu bolelo," popisoval.

Měsíc nemohl trénovat naplno. Jeho účast na halovém vrcholu sezony byla v ohrožení. "Halovka je krátká, tak jsem si říkal, co s tím můžu dělat. Je to halový svět a ta koule bude extrémně silná. Chtěl jsem si zazávodit, ale jet tam dobitej by nemělo smysl," vysvětloval. Postupně našel v tréninku pohodu. 

Je nám líto, video expirovalo.
Atleti odletěli do Bělehradu nekompletní

Problémy už měl, než přerušil trénink. I kvůli tomu se jen jednou v sezoně dostal za 21 metrů. S návratem po zranění na vrchol sezony ale má zkušenosti. Loni do Toruně také neodcestoval v ideálním zdravotním stavu a byl z toho životní titul. "Asi mi to tak vyhovuje," usmíval se český rekordman.

Na halovém mistrovství světa bude závodit 19 koulařů přímo ve finále, takže Staněk očekává dlouhou soutěž. Hlavním favoritem je světový rekordman Ryan Crouser z USA. "Viděli jste třeba v Lausanne, když Walsh se musel snažit jako blázen a hodil tam 22,10, a on tam jen přepadl a hodil 22,81. S tím už se nedá soutěžit. Před pár lety ještě jo, teď už je to nemyslitelné," řekl Staněk na jeho adresu.

Očekává, že medaile může být výrazně za hranicí jednadvaceti a půl metru. "Tak 21,80, nebo 21,70. Je tam dost koulařů, výkony také jsou, ale je rozdíl hodit to na nějakém mítinku, a hodit to na světovém finále," odhadoval.

Sám má letošní maximum 21,18. Nechtěl odhadovat, jak daleko má aktuálně potenciál. Vrátí se do známé haly, kde ho před pěti lety předčil jen Konrad Bukowiecki. Kvůli jeho startu byl tehdy Staněk vzhledem k Polákovu spornému dopingovému případu naštvaný.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články