Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
AMUNDI Czech Ladies Challenge

Staněk bude házet v Ostravě proti Walshovi. Tomáše je vždy těžké porazit, říká novozélandská hvězda

Tohle je gold mítink, má jasno česká koulařská jednička. Tomáš Staněk si pochvaluje hvězdně obsazenou startovní listinu na ostravském Czech Indoor Gala. Vyjímá se v ní jméno Toma Walshe, dvojnásobného bronzového medailisty z olympiády. Oba se na vzájemný souboj těší. Přímý přenos Czech Indoor Gala sledujte na ČT sport a ČT sport Plus v úterý od 16:50. 

Koulaři Tom Walsh a Tomáš Staněk
zdroj: Reuters autor: Kirby Lee/Dylan Martinez

V Ostravě se představí osm koulařů. Například i Jamačan Rajindra Campbell s osobním rekordem 22,22 metru či Polák Michal Haratyk s ještě o deset centimetrů kvalitnějším výkonem. Představí se i druhý český koulař Tadeáš Procházka. "Je nás osm, takže to je takový ideální scénář. Soutěž nebude dlouhá a bude, si myslím, kvalitní. Řekl bych, že si diváci určitě přijdou na své. Ta startovka… To je gold mítink," těší Staněk. 

Český rekordman začal sezonu v Jablonci nad Nisou, kde předvedl hod dlouhý 20,83 metru. Skončil druhý za Egypťanem Mohamedem Hamzou. Staněk nebyl spokojený s technickým provedením.

"Samozřejmě šlo o první závod. Naznačilo mi to, že fyzicky jsem na tom dobře. Jen to trochu ukočírovat, navolit správný závodní model a stupňovat ty pokusy. Potřebuju ovládnout sílu, která v tréninku prostě jde. Když ale chcete zabrat a házet naplno, tak jsem tam dělal takové věci, které se ani v tréninku neděly," pousmál se Staněk.

Od jabloneckého závodu měl devět dnů na trénink. "Pracovali jsme hlavně na začátku, protože v té otočce už je to tak rychlé, že jen vyskočíte v konci. Ten začátek je nejklíčovější. I v posilovně jsme pracovali, taková komplexní klasická příprava," dodal Staněk.

Walshe čeká první start v sezoně

Čelit dvojnásobnému halovému mistrovi světa (z Portlandu v roce 2016, Birminghamu o dva roky později) Walshovi bude velkou výzvou. Pro zkušeného Novozélanďana půjde ale o první start v sezoně.

"Nejsem si úplně jistý, na co budu mít, ale nejspíš jsem schopný hodit mezi 21,50 a 22 metry. Přijel jsem ale teprve před dvěma dny z Nového Zélandu. Je tam trochu znát jet lag. Pokud ale hodím kouli ve zmiňovaném rozmezí, byl by to pro mě dobrý výkon, a taky k tomu snad porazím Tomáše," řekl s úsměvem Walsh.

"Minulý rok jsme se potkali skoro na každém závodě. Už jsem zvyklý. Samozřejmě se těším, protože je to i radost z pozice sportovce se dívat na tady tyto lidi. Jsou jedni z nejlepších v historii. Je to čest s nimi závodit. Neříkám, že je čest být za nimi, chtěl bych je nějak dostřelit a to mě furt žene dál. Každý je porazitelný," kontruje Staněk.

Soupeření o přízeň diváků

Walsh si uvědomuje si, že v Ostravě bude mít větší podporu český rekordman. "Mám rád halové mítinky, protože diváci jsou blíž. Je tam víc energie než na venkovních stadionech, kde jsou fanoušci třicet, padesát metrů daleko. Doufám, že využiju energii z lidí ve svůj prospěch," prohlásil jednatřicetiletý koulař. 

"Potkáváme se s Tomášem skoro deset let. Je to těžký soupeř. Je vždycky těžké jeho a zbytek startovního pole porazit. Bude to zábava," dodal Walsh, jenž byl zatím s přípravou spokojený a směřuje ji k prvnímu vrcholu na halové MS v Glasgow.

Staněk to ale nevidí jen jako souboj dvou koulařů. "Nechci říkat, že ho porazím, protože je to opravdu hodně těžké. Jde o jednoho z nejlepších koulařů planety i historie. Udělám maximum, abych hodil co nejdál. Neupínám se na to, že jdu porazit Walshe. Spíš chci házet na sebe. Zkusit prodat maximum, na co teď mám. Pak se uvidí, kam dopadne moje koule a kam jeho," uzavřel aktuálně devátý muž světového žebříčku koulařů.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články