Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Panorama

Staněk ani Juška v Curychu neoslnili. Nuguse porazil favority v závodě mílařů

Tomáš Staněk a Radek Juška byli jedinými českými zástupci na Diamantové lize v Curychu. Oba skončili devátí: Staněk výkonem 20,08 metru, Juška nepostoupil do užšího finále po skoku do vzdálenosti 735 cm. Ve Švýcarsku se představili mimo jiných také mílaři Jakob Ingebrigtsen, Josh Kerr a Cole Hocker, které však porazil jejich americký soupeř Yared Nuguse.

Grant Holloway
zdroj: Reuters

Tomáš Staněk předvedl svůj nejdelší pokus ve třetí sérii a jeho 20,08 metru v desetičlenné soutěži nestačilo k posunu do první osmičky, pro kterou soutěž pokračovala. Vyhrál světový rekordman Ryan Crouser výkonem 22,66 metru. 

Český rekordman závěru sezony opakovaně nedokáže navázat na svůj nejlepší výkon tohoto atletického roku, který předvedl vrhem dlouhým 21,61 v olympijské kvalifikaci. Minulý týden byl při letošní premiéře v Diamantové lize sedmý v Římě, tentokrát si ještě o dvě příčky pohoršil.

Podprůměrný výkon předvedl také Radek Juška, který jako jediný nepokračoval do finálové osmičky. Rovněž neudržel formu z olympijských her, kde postoupil výkonem 815 centimetrů do finále a pak skončil desátý. Soutěž v Curychu vyhrál stříbrný olympijský medailista Wayne Pinnock z Jamajky, který skočil 818 centimetrů. Od čtvrté série ale vynechal všechny pokusy, v sektoru se pohyboval v teplákové soupravě a viditelně kulhal.

Do závodu na 400 metrů překážek kvůli drobnému zranění nenastoupil světový rekordman Karsten Warholm, který měl po středeční porážce v exhibičním duelu na 100 metrů s tyčkařem Armandem Duplantisem startovat ve švédském reprezentačním dresu. V průběhu závodu v chladném a deštivém Curychu pak odstoupil brazilský favorit Alison dos Santos. Pro vítězství si doběhl Jamajčan Roshawn Clarke (47,49).

Tyčkařský světový rekordman Armand Duplantis poprvé v této venkovní sezoně ve finálové soutěži, tedy s výjimkou kvalifikací velkých akcí, nepřekonal šestimetrovou hranici. V nepříznivých podmínkách napoprvé skočil 562 i 582 centimetrů a díky lepšímu zápisu zvítězil před Američanem Samem Kendricksem, jenž opravoval na 542. Oba se pokoušeli o 602 centimetrů. Když Kendricks potřetí shodil, Duplantis jako jistý vítěz ke třetímu pokusu po dvou nezdarech nenastoupil.

Odveta za Hry v Paříži se vydařila americké sprinterce Sha'Carri Richardsonové. Stovku vyhrála za 10,84 sekundy a o čtyři setiny porazila olympijskou vítězku Julien Alfredovou ze Svaté Lucie. Mezi mílaři překvapivě zvítězil Yared Nuguse, který ve finiši porazil Jakoba Ingebrigtsena.

Soutěž oštěpařů při absenci evropského šampiona Jakuba Vadlejcha, který předčasně ukončil sezonu, vyhrál bronzový olympijský medailista Anderson Peters. Vrhač z Grenady hodil 85,72 metru a porazil o 39 cm Němce Juliana Webera. Peters vyhrál druhý diamantový mítink za sebou, triumfoval i 22. srpna v Lausanne.

Curych byl posledním mítinkem základní části letošního ročníku Diamantové ligy. Seriál vyvrcholí příští týden v pátek a sobotu finálovou akcí v Bruselu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články