Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Sprinterka Richardsonová přijde kvůli trestu za marihuanu o stovku na olympijských hrách

Americká sprinterka Sha'Carri Richardsonová měla pozitivní test na marihuanu a přijde o závod na 100 metrů na olympijských hrách v Tokiu. Atletka potvrdila, že dopingovou kontrolou neprošla na červnovém domácím šampionátu v Eugene, kde získala titul a výkonem 10,86 se pasovala mezi hlavní favoritky na olympijské zlato. Podle americké antidopingové agentury USADA svou chybu uznala a přijala trest na jeden měsíc s platností od 28. června.

Po potvrzení pozitivního testu bude výkon Richardsonové z domácího šampionátu anulován a pořadí se posune. Její místo v nominaci na stovku by tak měla zaujmout původně čtvrtá Jenna Prandiniová. Trest by měl sprinterce vypršet 27. července a mohla by tak teoreticky v Tokiu nastoupit do štafet, vedení svazu ale zatím své plány pro týmové závody nezveřejnilo.

Richardsonová v pořadu Today Show na NBC řekla, že užitím marihuany zareagovala na smrt biologické matky a snažila se otupit své pocity. "Jsem ráda, že můžu ten příběh vyprávět i ze svého pohledu. Omlouvám se, pokud jsem vás zklamala, což jsem udělala," uvedla ve vystoupení. "Se jménem Sha'Carri Richardsonová ale nikdy nebudou spojovány steroidy. Byla to marihuana," potvrdila.

Marihuana patří na seznam zakázaných látek Světové antidopingové agentury. Pokud ale sportovec prokáže, že ji užil rekreačně, může vyváznout s tříměsíčním zákazem startů namísto dvouletého dopingového trestu. Pokud absolvuje vzdělávací a odvykací program, může se dočkat snížení trestu na jeden měsíc. Olympijské hry v Tokiu začnou 23. července.

"Pravidla jsou jasná, ale je to smutné z mnoha hledisek. Doufejme, že to, že přijala zodpovědnost a omluvila se, bude příkladem pro nás pro všechny, že je možné chybná rozhodnutí překonat, přestože mají citelné důsledky," řekl šéf USADA Travis Tygart.

Je nám líto, video expirovalo.
Běh žen na 200 m na Zlaté tretře

Jednadvacetiletá rodačka z Texasu, která bývá kvůli své zálibě v extravagantním vzhledu přirovnávána ke sprinterské legendě Florence Griffithové-Joynerové, letos startovala i na ostravské Zlaté tretře. V dubnu se na mítinku na Floridě blýskla časem 10,72, kterým se zařadila na šesté místo historických tabulek.

Richardsonová měla o víkendu závodit na mítinku Diamantové ligy ve Stockholmu, na startovní listině závodu na 200 metrů už ale nefiguruje. Svěřenkyně trenéra Dennise Mitchella, jenž měl během kariéry rovněž problémy s dopingem, na Twitteru jen zveřejnila zprávu: "Jsem jen člověk."

Trest pro Rollinsovou-McNealovou platí

Sportovní arbitrážní soud (CAS) potvrdil překážkářce Brianně Rollinsové-McNealové pětiletý trest za doping. Americká atletka tím pádem nemůže obhajovat triumf v běhu na 100 metrů překážek na olympijských hrách v Tokiu, délka zákazu startů navíc šampionku z Ria diskvalifikuje i z příštích Her v Paříži. CAS oznámil, že její odvolání zamítl.

Rollinsovou-McNealovou potrestala v červnu Jednotka pro bezúhonnost atletiky (AIU). Zastavení činnosti bylo až do rozhodnutí Sportovní arbitráže CAS dočasně pozastaveno, mohla se proto zúčastnit v minulých dnech národního šampionátu a olympijské kvalifikace. V Eugene skončila druhá a byla by si zajistila místo v týmu, po neúspěšném odvolání ji v nominaci nahradí čtvrtá žena v cíli Gabbi Cunninghamová.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články