Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIS MČR Horní Mísečky

Sprinter Smyth bude jako první paralympionik startovat na ME

Barcelona - Irský sprinter Jason Smyth se v příštím týdnu jako vůbec první paralympionik zúčastní atletického mistrovství Evropy. Třiadvacetiletý slabozraký běžec bude v Barceloně na startu závodu na 100 metrů. Smyth je dvojnásobným paralympijským vítězem z Pekingu. Letos v konkurenci zdravých sprinterů dokázal vyhrát třeba nejkratší závod v první lize na mistrovství Evropy družstev. Zvítězil tam za 10,27 sekundy a získal i skalp evropského šampiona Francise Obikwela. V Budapešti ale foukal příliš silný vítr, takže jeho oficiální osobní rekord má hodnotu 10,32 z červnového závodu v Antrimu.

Jason Smyth
zdroj: zimbio.com

Smyth trpí genetickou Stargardovou chorobou a postupně ztrácí zrak. "Kvalita mého vidění činí zhruba deset procent ve srovnání s člověkem s plným zrakem," vysvětlil Smyth na stránkách Evropské atletické asociace.

Jeho start na ME ohrozilo v minulých týdnech svalové zranění, kvůli němuž měsíc nemohl běhat a přišel i o národní šampionát, který vloni vyhrál. V tomto týdnu už ale absolvoval úspěšný test ve Francii, kde zaběhl časy na hranici 10,40. "Trénuje a bude v Barceloně připraven," řekl Smythův kouč Sephen Maguire BBC.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články