Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Sprinter Polák už se netrápí v Dukle a za sponzory má hlavně rodiče

Po čase trápení je z něho objev sezony. Na Zlaté tretře se představí sprinter Jiří Polák, který se blýskl skvělými časy a naposledy třetím místem na Diamantové lize v Bruselu. Přitom se tenhle talent dva roky trápil ve středisku vrcholového sportu pražské Dukly. Proto se vrátil do Českých Budějovic a pod vedením staronového kouče Tomáše Najbrta se mu začalo dařit. Vylepšil si osobní rekord na dvoustovce o půlsekundu na 20,63 a stal se mistrem republiky. Zlatou tretru můžete sledovat od 16:30 na webu ctsport.cz a po Tour de France i na ČT sport.

Simona Vrzalová a Jiří Polák
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

V Praze se nedokázal srovnat s vyššími tréninkovými dávkami. "Nebyl jsem zvyklý tolik trénovat. I když se mi trenér snažil přizpůsobovat a ubírat, aby to tělo zvládlo, pořád to nestačilo," líčil dvaadvacetiletý sprinter na tiskové konferenci před ostravským mítinkem.

Do Dukly přišel s osobním rekordem na dvoustovce 21,16, ale loni a předloni se mu nedokázal přiblížit víc než na dvě desetiny. Tak to v Praze zabalil a myslel si, že je to pro něho krok zpět. "Hlavně kvůli podmínkám v Českých Budějovicích, které na vrcholový sport nejsou. Chybí nám hlavně zázemí na trénování v chladnějších měsících. Halu máme jen padesátimetrový koridor, o který se musíme dělit, takže se tam mačkáme," popisoval.

Jenže všechno je jinak. Místo poklesu přišel překvapivý výkonnostní skok. "Dospěl jsem. A myslím, že hlavní důvod je ten, že trenér mě zná, umí se mnou pracovat a ví, jaké tréninky mi sedí," pochvaloval si. Odchodem z Dukly ale přišel o finanční podporu, takže může dál závodit jen díky podpoře rodičů. "Musím jim poděkovat, bez nich bych tu neseděl. Máme také odměny od města a od oddílu za nějaké výkony a nějaké úspěchy," řekl.

Je nám líto, video expirovalo.
Výkon Jiřího Poláka v běhu na 200 m DL v Bruselu

Užíval si pozvánku na Diamantovou ligu v Bruselu a další závod na velké scéně ho čeká na Zlaté tretře, kde poběží nemistrovskou distanci 150 metrů. "Myslím, že tahle trať má něco do sebe. Já jako dvoustovkař a občasný čtvrtkař ji mohu běžet a moc nad tím nepřemýšlet. Prostě poběžím a buď to tam je, nebo není," uvažoval nahlas.

Vítězným časem 20,63 z mistrovství republiky v Plzni se zařadil na čtvrté místo českých historických tabulek. Od rekordu Pavla Masláka ho dělí sedmnáct setin. "Vůbec se neodvážím říct, jak bych to mohl ještě stlačit dolů. Půl roku zpátky bych si nedokázal představit, že by padla hranice 21 vteřin," dodal nadějný sprinter.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články