Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Špotákové stačil jeden hod, uspěli i Klimešová, Bába a Masná

Barcelona - Oštěpařka Barbora Špotáková s přehledem postoupila do finále mistrovství Evropy v Barceloně. Navzdory potížím s bolavým loktem světová rekordmanka hned prvním hodem dosáhla výkonu 65,56 metru a stala se vítězkou kvalifikace. Limit překonala o šest metrů. O medaili bude olympijská vítězka z Pekingu bojovat ve čtvrtek společně s Jarmilou Klimešovou. Do finále prošli také výškař Jaroslav Bába a půlkařka Lenka Masná. Bronzový olympijský medailista z Atén Bába zdolal 226 centimetrů stejně jako dalších osm výškařů. I když limit byl stanoven na 228, výš se neskákalo.

Bývalá juniorská mistryně světa Klimešová se může těšit na první velké finále mezi dospělými. V první skupině skončila pátá výkonem 58,45 metru z poslední třetí série a musela čekat, jak si povedou závodnice ve skupině B. V ní ji překonaly jen Špotáková a Slovinka Martina Ratejová.

Masná
si zajistila přímý postup v posledním třetím semifinálovém běhu osobním rekordem 1:59,71 minuty, jímž obsadila druhé místo. Dvouminutovou hranici pokořila Masná poprvé v životě a osobní maximum si vylepšila o 39 setin.


V rozběhu na 100 metrů naopak neuspěl Jan Veleba. Držitel českého rekordu 10,23 sekundy skončil v úvodním běhu na posledním sedmém místě výkonem 10,68. K postupu časem bylo potřeba být o rovnou desetinu rychlejší.

Nejrychlejší byl v rozbězích francouzský favorit Christophe Lemaitre, jenž dosáhl času 10,19. Spolu s ním si v posledním pátém běhu vybojoval přímý postup do semifinále také irský sprinter Jason Smyth, první paralympionik, který startuje na mistrovství Evropy. Dvojnásobný paralympijský vítěz z Pekingu, jenž trpí genetickou Stargardovou chorobou a postupně ztrácí zrak, byl čtvrtý v čase 10,43.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články