Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Špotáková vyhrála už pošesté anketu o Atleta roku

Praha - Dvojnásobná olympijská vítězka v hodu oštěpem Barbora Špotáková se podle očekávání stala nejlepším českým atletem uplynulé sezony. Anketě vládne nepřetržitě už od roku 2007. Na druhém místě skončila Zuzana Hejnová, bronzová medailistka z OH v Londýně v běhu na 400 metrů překážek. Třetí byl v hlasování oštěpař Vítězslav Veselý, mistr Evropy a čtvrtý muž z olympijských her. Trenérem roku je Jan Železný.

Alexandr Vondra blahopřeje Barboře Špotákové
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

Špotáková se šestým vítězstvím zařadila v této statistice na druhé místo české historie po bok diskařů Ludvíka Daňka a Imricha Bugára a běžkyně Jarmily Kratochvílové. Nejvíce titulů mají na kontě koulařka Helena Fibingerová a oštěpař Jan Železný, kteří zvítězili sedmkrát. Kromě Daňka všichni ale některé své tituly získali v době, kdy byla anketa ještě rozdělena na mužskou a ženskou kategorii.

Trenérem roku se stal favorizovaný kouč oštěpařů Jan Železný, který tak obhájil loňské vítězství, nejlepším juniorem roku je chodkyně a běžkyně Anežka Drahotová a objevem roku se stal Veselý. Mistři Evropy z Helsinek čtyřstovkař Pavel Maslák a tyčkařka Jiřina Svobodová obsadili čtvrté, respektive páté místo. Halový vicemistr světa v běhu na 800 metrů Jakub Holuša byl sedmý, před něj se dostala vicemistryně Evropy v běhu na 400 metrů Denisa Rosolová.

Barbora Špotáková:

"Hledat motivaci po druhém olympijském zlatu je dost náročné. Já chci zase hodit sedmdesát metrů, což se letos nepovedlo. Vím, že mám na světový rekord. Takže samozřejmě to dilema, jestli házet, nebo mít miminko, mě napadá. Ale brzo se to dozvíte."

Jednatřicetiletá Špotáková v letošní sezoně šampionát v Helsinkách vynechala a vyplatilo se jí to, neboť v Londýně obhájila vítězství z Pekingu. Hejnová si na olympiádě naopak spravila chuť po zklamání na mistrovství Evropy, kde skončila bez medaile a porazila ji i tréninková kolegyně Denisa Rosolová, která vybojovala senzační stříbrnou medaili. Veselý navíc vyhrál také hodnocení Diamantové ligy.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž z Atleta roku

Na galavečer v pražském hotelu Ambassador - Zlatá husa, který moderovali Aleš Háma a Monika Absolonová, přijeli atleti v limuzínách a dostali mimo jiné i zlaté cihličky. V průběhu večera vystoupili také kapela Charlie Straight, vokální skupina Fragile či Karel Gott. Na pódiu se předvedly při zpěvu na hit skupiny Spice Girls také "Rychlý holky" Hejnová, Rosolová, Bergrová a Bartoničková. Do padesáté ankety Českého atletického svazu se letos zapojilo 152 trenérů, funkcionářů a zástupců médií, což je nejvíce od roku 1998.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články