Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Špotáková: Sezona se vyvrbila krásně. Jen ten veteránský rekord mi chybí

Jedině překonání veteránského světového rekordu chybělo oštěpařce Barboře Špotákové k tomu, aby letošní sezonu označila za dokonalou. Šestatřicetiletá světová rekordmanka rok 2017 ozdobila druhým světovým titulem a pátým triumfem v Diamantové lize. Za rekordem v kategorii nad 35 let, který drží Němka Steffi Neriusová výkonem 68,34 metru, zůstala o osm centimetrů.

Barbora Špotáková
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Nyní již devítinásobná vítězka ankety Atlet roku si průběh sezony pochvalovala. "Začínala jsem ji tak rozpačitě a opatrně bez nějakých ambicí a říkala si, že se tím budu bavit, nebudu tolik tlačit na pilu. A pak se to tak krásně vyvrbilo. Takže to bylo strašně příjemné," řekla.

Volnější vstup do sezony a odpočinek od specializovaného tréninku je podle ní cestou k tomu, aby její tělo vydrželo zátěž a bylo připravené na vrcholy sezony. Přirovnala to k tomu, jak i jiným sportovcům pomáhá vojenský přijímač.

"Je to tím, že tři nebo dva měsíce se člověk věnuje něčemu jinému a není v tom stereotypu atletiky. Do určité míry si odpočine víc, než by to udělal normálně," řekla dvojnásobná olympijská vítězka.

Je nám líto, video expirovalo.
Oštěpařská šampionka Špotáková je podeváté Atletkou roku

S trenérem Rudolfem Černým se domluvili, že příští rok použijí stejný model přípravy. "Myslím, že mi to vloni přesně pomohlo, v tomhle věku je to ještě důležitější. Člověk má techniku relativně zmáknutou, není třeba tolik tlačit na pilu," uvedla Špotáková.

Po  vyhlášení ankety Atlet roku se chystá na soustředění do Jablonce, kde ji čeká běhání po horách a všeobecná posilovna. Zatím to nebude specializovaný oštěpařský trénink.

Nově bude pod vedením kouče Černého trénovat také další účastnice letošního MS Nikola Ogrodníková. "Ona je podobný typ, bývalá vícebojařka, budu s ní ráda dělat překážky. A je běhavá, já vždycky razila tuhle cestu a pořád to u mě funguje i v tomhle věku," řekla na adresu nové parťačky.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články