Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Špotáková se vrací ke starému známému, jejím trenérem se stal Černý

Praha – Pod jeho vedením dosáhla na zlato z olympijských her či z mistrovství světa a po pěti letech se jejich cesty opět spojí. Barbora Špotáková se po roce, kdy se připravovala sama, rozhodla opět trénovat pod vedením kouče, jímž se stal Rudolf Černý, který by českou oštěpařku měl co nejlépe nachystat na obhajobu zlata v Riu de Janeiro.

Ilustrační foto

S Černým spolupracovala Špotáková do roku 2010 jedenáct let. "Vždy jsme si rozuměli, proto věřím, že naše opětovné spojení v olympijském roce bude úspěšné," uvedla Špotáková. "Vyhovovala mi jeho flexibilita, která pro mě byla vždy velkou devizou. Měla jsem poměrně volnou ruku v tom, kdy trénovat a jak časově trénink poskládat tak, abych zvládala i studium vysoké školy," řekla dvojnásobná olympijská vítězka a mistryně světa z roku 2007.

S Železným se před rokem nedohodli na pokračování spolupráce hlavně proto, že matka nyní dvouletého syna Janka nechtěla tréninku obětovat rodinný život a odmítla jet na několikaměsíční soustředění do Jihoafrické republiky.

"Olympiáda v Riu bude mou poslední závodní, a proto chci dát přípravě na ni maximum. Nicméně stále mám rodinu a tyto dvě věci je potřeba skloubit," uvedla Špotáková, která na letošním MS skončila devátá a po deseti letech odjela z velké akce bez medaile.

Čtyřiatřicetiletá oštěpařka uvažovala i o angažování zahraničního trenéra. "Rozhodla jsem se ale, že nebudu oslovovat úplně nového trenéra. Do Ria zbývá deset měsíců a myslím, že to je poměrně krátká doba na to, abych se sladila s úplně novým trenérem, aby mě poznal a mohli jsme spolupracovat tak, abych byla připravená," prohlásila atletka pražské Dukly, kde působí i Černý.

Zkušený kouč pomohl Špotákové k triumfu na OH v Pekingu 2008, zlatu na MS v Ósace 2007 a stříbru v Berlíně 2009 i k stříbru a bronzu z evropských šampionátů v letech 2006 a 2010.

Je nám líto, video expirovalo.
Špotáková má staronového kouče

"S trenérem Černým jsme byli sehraní. Zná mě velmi dobře a ví, co ode mě může čekat. Stejně tak to vím i já. Pevně věřím, že po pěti letech opět navážeme na úspěšnou vlnu naší spolupráce a najdeme takový společný režim, který bude tím správným naladěním na Rio, a dotáhneme olympijskou sezonu do úspěšného konce," řekla Špotáková.

Černý bere obnovení spolupráce jako velkou výzvu, ale i zodpovědnost. "Moc se na spolupráci s Bárou těším a věřím, že zase bude nahoře, když to bude zapotřebí nejvíc, to znamená na olympiádě v Riu," uvedl kouč, který v letech 2006 až 2009 získal díky spolupráci se Špotákovou titul Trenér roku v tradiční anketě Atlet roku.

"Výhodou je, že se z dřívější jedenáctileté spolupráce velmi dobře známe. Teď je jen potřeba zapracovat životní a pracovní změny, kterými jsme si v posledních letech oba prošli. Během letošní sezony jsme se na Julisce potkávali, občas dali řeč a ve většině věcí se shodli, podobně jako kdysi. A na tom se dá stavět," věří Černý.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články