Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Špotáková se může posedmé pyšnit titulem Atlet roku

Praha – Barbora Špotáková se opět stala nejlepším českým atletem uplynulé sezony. Tradiční svazovou anketu vyhrála už posedmé a dotáhla se tím na Helenu Fibingerovou a Jana Železného, kteří mají nejvíc prvenství od zavedení ankety v roce 1962. Za Špotákovou skončili oštěpař Vítězslav Veselý a čtvrtkař Pavel Maslák. Objevem roku je vícebojař Jiří Sýkora, nejlepším juniorem chodkyně Anežka Drahotová a Trenérem roku byl zvolen oštěpařský kouč Jan Železný.

Anežka Drahotová a Barbora Špotáková
zdroj: ČTK autor: Tibor Alföldi

Špotáková se na piedestal nejlepší české atletky vrátila po roce, loni nezávodila kvůli mateřské dovolené a minulou anketu ovládla mistryně světa v běhu na 400 metrů překážek Zuzana Hejnová. Třiatřicetiletá oštěpařka se dnes dotáhla se sedmi triumfy na někdejší koulařku Helenu Fibingerovou a oštěpaře Železného, rekordmany ankety, vyhlašované od roku 1962.

"To je krásné, že jsem dotáhla trenéra Železného. Ale já nemám ráda tahle srovnávání, protože je jiná doba, jiné pohlaví, je to velký rozdíl," uvedla Špotáková na slavnostním vyhlášení v pražském hotelu Ambassador Zlatá Husa na Václavském náměstí. Loni na mateřské dovolené si prý rozhodně takový návrat nepředstavovala. "Loni drtivě vyhrála Zuzka (Hejnová), Maslák měl šíleně našlápnuto, tak jsem si říkala, že to budu mít těžké. A zase jsem z toho vybruslila nejlíp," uvedla ke svému vítězství v hlasování 132 trenérů, funkcionářů a novinářů.

Je nám líto, video expirovalo.
Špotáková se posedmé stala Atletem roku

Dvojnásobná olympijská vítězka před letošní sezonou ve sbírce neměla pouze titul z kontinentálního šampionátu, který v létě v Curychu získala. V anketě Špotáková navázala na svou sérii šesti triumfů z let 20072012.

Barbora Špotáková:

"Hrozně jsem si přála, aby to takhle po mateřské bylo, ale nikdy jsem si to nemalovala. Je to s Janečkem velký rozdíl, bylo to náročné, ale zvládla jsem to a ráda bych ještě vydržela do Ria. To je můj cíl."

"Je to důkaz, že se mi sezona povedla, zvládla jsem to s Jankem (synem). Vždy jsem říkala, že rodina má velký podíl, ale opravdu to pro mě letos bylo důležité. Bez mamky a bez Lukáše (přítel) bych byla úplně mimo," uvedla světová rekordmanka. "Každý, kdo má malé dítě, ví, že to na maximum nejde. Ta jejich podpora byla strašně důležitá, takže to zlato patří i jim," dodala Špotáková.

Loňská vítězka ankety Hejnová byla letos zraněná, takže mezi nejlepšími chybí.

Výsledky ankety Atlet roku 2014

1. Špotáková 1307 bodů, 2. Veselý (oba oštěp) 1063, 3. Maslák (400 m) 943, 4. Kudlička (tyč) 914, 5. Drahotová (chůze) 891, 6. Svobodová (tyč) 558, 7. Rosolová (400 m př.) 522, 8. Bába (výška) 296, 9. Svoboda (110 m př.) 212, 10. Holuša (1500 m) 201.

Junior roku: Drahotová 92.

Objev roku: 1. Sýkora 54.

Trenér roku: 1. Železný 97.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články