Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Špotáková po vlastní přípravě: Bylo to náročné, dělala jsem na tom do nocí

Praha – V listopadu se rozhodla, že do nové sezony půjde bez trenéra a bude se poprvé připravovat sama. Barbora Špotáková je však zatím se svými výkony v trénincích spokojená a svou formu si bude moci poprvé naostro otestovat příští týden v úterý Zlatá tretra v Ostravě, jež bude jejím prvním závodem v ročníku. A česká reprezentantka by zde ráda vylepšila vlastní nepříliš dobrou bilanci.

Jedenáct let se připravovala pod vedením Rudolfa Černého, pak ji vedl světový rekordman Jan Železný. Loni na podzim se však rozešli, neboť Špotáková nechtěla trávit měsíce na soustředěních v zahraničí a víc času hodlala věnovat synovi a příteli. Rozhodla se tedy, že si pomůže sama. "Jsem doufám v dobré kondici, tréninky tomu odpovídají. Je to podobné jako v minulých letech," řekla dvojnásobná olympijská vítězka.

Vzala si deníky z minulých let, přípravu trochu pozměnila. Tréninky jsou intenzivnější, kratší, Špotáková méně chodí do posilovny a je trochu hubenější. "V kilogramech se ale nic nezměnilo, je to možná odlišným způsobem tréninku. Důležité je ale, že ty metry na tréninku jsou stejné," upozornila.

Celou podzimní i zimní přípravu zvládla sama, na jaře se připojila k mladým Petře Andrejskové a Janu Kubešovi. "Jinak se na mě při tréninku dívala jen Kevinka," připomněla Špotáková svou fenku. Některé hody si natáčela, aby se alespoň viděla. "Po sezoně zhodnotím, jestli to bylo dobře, nebo špatně," prohlásila.

Je nám líto, video expirovalo.
Cítím se dobře, hlásí Špotáková před Tretrou

Základy tréninků třiatřicetiletá Špotáková zná. "Zákonitosti jsou dané, trénink Honzy (Železného) mám hodně zažitý, nic extra jsem jinak nedělala," popisovala. "Ale bylo to náročné, musela jsem se to trochu naučit. Seděla po večerech, dávala to měsíc dopředu dohromady," řekla.

Dala hlavně ale na své pocity. "Celý život se snažím tím řídit a snažila jsem se i letos," uvedla. Nelitovala někdy? "Já jsem individualistka, ale spíš to bylo letos dané tím, že mám malého kluka, trénink jsem neprokecala. Radši zaberu a pak si dám volno. Možná jsem zalitovala, když jsem viděla jiné skupiny, jak si jdou zahrát volejbal, to sama nemůžu," uznala.

Zda se Špotáková zvládla sama připravit, a jestli je to rok před jejím hlavním cílem, olympiádou v Riu, dobrý krok, to si může vyzkoušet příští týden v Ostravě. Tam se jí moc v minulosti nedařilo. "Letos se snažím, abych tam byla v dobré formě, odpočatá, natěšená," řekla. "Je to pro mě velká motivace," dodala.

Zlatá tretra bude poprvé jejím prvním závodem sezony. "Budu nervóznější, první závod je vždycky náročný. Člověk neví, co čekat, ale udělala jsem všechno pro to, aby se mi tam dařilo. Vlezla mi do toho jen víkendová oslava dvou let Janečka, ale budu se tam muset šetřit a sedět rozvalená na gauči," usmívala se oštěpařka.

Po Ostravě ji čekají závody Diamantové ligy v Eugene a v Oslu. "Chci být letos na světě zase na špici," prohlásila.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články