Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Špotáková ovládla druhý závod za sebou, zvítězila i Hejnová

Rabat - Zuzana Hejnová poprvé v sezoně vyhrála závod na mítinku Diamantové ligy. V Rabatu zvítězila ve svém nejlepším letošním čase 54,22 sekundy. Barbora Špotáková týden po triumfu v Londýně znovu zvítězila, při třetím závodě prestižního seriálu během jedenácti dnů jí k tomu stačil výkon 63,73 metru z první série. Tyčkař Jan Kudlička obsadil pátou příčku výkonem 560 centimetrů, Koulař Tomáš Staněk předvedl jediný platný pokus 19,50 metru a nepostoupil do užšího finále.

Barbora Špotáková
zdroj: AP autor: Jean-Christophe Bott

Hejnová od začátku přebíhala překážky mezi nejlepšími a do cílové rovinky vbíhala s výrazným náskokem před zbytkem startovního pole, ve kterém chyběly nejlepší Američanky v čele s olympijskou šampionkou Dalilah Muhammadovou.

V závěru odrazila nápor mohutně finišující Jamajčanky Janieve Russellové a vylepšila si letošní maximum o 28 setin sekundy. "Byl to hezký a náročný závod. Soustředila jsem se na rytmus. Na začátku jsem běžela pomalu a zrychlovala jsem v závěru, hlavně v posledních 100 metrech," uvedla Hejnová.

Tři týdny před mistrovstvím světa se zařadila na osmé místo letošních tabulek, v nichž je před ní šest Američanek a Jamajčanka Russellová. Svěřenkyně Dany Jandové si také zajistila účast ve finále prestižního seriálu.

"Mám obrovskou radost. Běželo se mi moc hezky, konečně se začínám cítit dobře. Dana má skvěle postavený trénink. A moje forma s blížícím se mistrovstvím stoupá, což je důležité. Jsem s během moc spokojená," pochvalovala si.

Světová rekordmanka Špotáková porazila o více než metr Slovinku Martinu Ratejovou (62,46), třetí skončila Běloruska Taťjana Chaladovičová (62,38). V Rabatu nestartovala olympijská vítězka a vedoucí žena letošních tabulek Sara Kolaková z Chorvatska, která triumfovala na mistrovství Evropy do 23 let v Bydhošti.

"Vítězství mě bezesporu těší, i když musím říct, že scénář posledních závodů byl pro naši disciplínu hodně náročný. Podmínky byly složité, bylo velké vedro, ale je důležité, že jsem přežila poslední závod Diamantové ligy ve zdraví," řekla Špotáková. Nyní se chystá do Nymburka, kde absolvuje závěrečnou přípravu na mistrovství světa v Londýně.

Pátý skončil český tyčkař Jan Kudlička, který skočil 560 centimetrů. Na vyrovnání svého nejlepšího letošního výkonu pod otevřeným nebem 570 cm pak útočil marně. Při absenci nejlepšího tyčkaře této sezony Sama Kendrickse z USA a světového rekordmana Renauda Lavillenieho z Francie vyhrál Polák Pawel Wojciechowski (570).

Staněk nenavázal na třetí místo z Lausanne. Halový vicemistr Evropy zaostal o více než dva a půl metru za svým českým rekordem a skončil desátý, když první a třetí pokus přešlápl. Další vrhy neměl k dispozici, protože nepostoupil do osmičlenného užšího finále.

Pozici nejlepšího koulaře sezony potvrdil Američan Ryan Crouser, který výkonem 22,47 překonal rekord mítinku. Druhý skončil Jamajčan O'Dayne Richards, jenž si vylepšil osobní rekord o třicet centimetrů a posunul národní rekord na 21,96.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články