Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Špotáková odchází pod křídla Jana Železného

Praha - Světová rekordmanka v hodu oštěpem Barbora Špotáková po jedenácti letech končí spolupráci s trenérem Rudolfem Černým a bude se připravovat pod vedením trojnásobného olympijského vítěze Jana Železného. Česká sportovkyně roku 2008 se rozhodla změnit trenéra kvůli novým impulzům. Čerstvá vítězka Diamantové ligy to oznámila na tiskové konferenci v Praze.

"Potřebuju nový impulz, co se týče techniky. Naštěstí je tady Honza Železný, který impulzy může dávat. Doba dozrála, něco končí, a něco nového může začít," dodala Špotáková, jejíž bronz byl jedinou českou medailí na nedávném mistrovství Evropy v Barceloně.

Špotáková si pod vedením Černého od roku 2006 odvezla medaili z pěti vrcholných akcích za sebou. S dlouholetým trenérem se rozchází téměř na den dva roky poté, co v dramatickém souboji s Ruskou Marií Abakumovovou získala v Pekingu olympijské zlato. Rok předtím se stala v Ósace mistryní světa.

Je nám líto, video expirovalo.
Špotáková míří k Železnému

Barbora Špotáková:

"Já bych měla poděkovat, jedenáct let, z toho pět let medailí, světový rekord, to je výjimečné. Začali jsme ve víceboji, pak oštěp, začalo se to dařit, podařily se společně neskutečné věci. Dostudovala jsem i pod jeho vedením."

Černý se se svou slavnou svěřenkyní rozloučil symbolicky jedenácti žlutými růžemi. "Jsem rád, že to se mnou vydržela. Moc jí děkuji, byla to krásná léta a přeji další úspěchy," řekl dojatý trenér. "Necítím žádnou zášť," ujistil. Vždy své svěřenkyni říkal, že když v ní dozraje názor, že jí Železný v tréninku může dát víc, může vždy odejít. Neměl ale pocit, že ta situace už nastala. "Protože ta sezona byla jiná, závody se hrnuly, chyběla regenerace, soustředění, bylo to pro Báru náročné," přemýšlel nahlas. "Navíc se začalo Honzově (Železného) skupině dařit," uznal.

Špotáková se se Železným dohodla už v průběhu sezony

"Ruda (Černý) je vícebojařský trenér, který mi už toho na téhle úrovni od světového rekordu a olympijské sezony sdělit moc nemůže," vysvětlovala Špotáková. Za Železným občas zašla pro radu i v minulých letech. Teď se zrodila spolupráce, od níž každý bude očekávat velké výkony. "A ono to tak nemusí být, Honza to ponese na triku. Jsem ráda, že řekl ano," řekla.

Trojnásobný olympijský vítěz, trojnásobný mistr světa a světový rekordman Železný působí stejně jako Špotáková v Dukle Praha. Pod křídly má reprezentanty Petra Frydrycha a Vítězslava Veselého, teď mu přibudou další oštěpařské osobnosti. Špotákové chce především dát klid a sebedůvěru. "Že může být stále nejlepší," řekl Železný. Bude dbát na zdraví, rehabilitaci ve spolupráci s odborníky, techniku odhodu. "Samozřejmě nelze rozbourat všechno, co dělala. To je nesmysl, její trénink bude založený na běhání," prohlásil.

Barbora Špotáková
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek
Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články