Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Špotáková: Od začátku jsem věděla, že to zvládnu

Praha – Oštěpařka Barbora Špotáková získala na evropském šampionátu v atletice bronzovou medaili. Zkompletovala tak svou medailovou sbírku a z pátého velkého šampionátu v řadě dovezla medaili. Česká oštěpařka se během barcelonkého závodu musela kromě soupeřek potýkat také se zraněným loktem - přesto už od začátku věřila, že své hody zvládne. "Věděla jsem, že můžu dát jeden pořádný hod," řekla v Interview ČT24. Její medaile nakonec byla jedinou, kterou česká výprava z Barcelony přivezla.

Špotáková ve finále vedla až do posledních šestých pokusů, ve kterých ji přehodily dvě Němky. "Kdyby se mi povedl hod jako v kvalifikaci, tak by bylo vystaráno. Ale je to sport. Průběh finále je pokáždé jiný, než si člověk představuje," řekla pro ČT24 Špotáková.

Porážka od německých závodnic se stává pro českou atletku nemilou tradicí. Na mistrovství světa 2008 ji přehodila Steffi Neriusová, na letošní Evropě Linda Stahlová a Christina Obergföllová. Přesto k nim žádné negativní emoce nechová. "Byla jsem ráda, že vyhrála Linda (Stahlová). S Christinou (Obergföllovou) máme víc vyostřené vztahy. Vždycky mě chtěla strašně porazit a letos poprvé se jí to povedlo. Slyšela jsem, že do německých novin řekla, že se jí konečně podařilo sestřelit Špotákovou. Lindě to přeju, protože házela pěkně a nakonec vždycky mám radši taková překvapení, než když někdo počítá, že vyhraje zlato. Christina po tom zlatě opravdu touží každý závod."

Je nám líto, video expirovalo.
Interview ČT24

Mediální tlaky? A co bych měla říkat já?

Před odjezdem české výpravy na šampionát se spekulovalo o tom, že by čeští atleti mohli získat rekordní počet medailí. Šéftrenér české atletické reprezentace Tomáš Dvořák před mistrovstvím počítal až s deseti cennými kovy, ve skutečnosti bralo Česko jen bronz Špotákové. "Nikdy nemám ráda přehnaný optimismus. Je to strašně ošemetná věc, ale nakonec jsme tam naděje měli. Jak se šampionát vyvíjel, nálada se horšila, protože některá umístění byla nešťastná," popsala atmosféru v české výpravě oštěpařka.

Přesto vidí český výsledek jako příslib do budoucna. "Je tam hodně nadějných mladých atletů, kteří si udělali osobní rekordy. Každý, kdo předvede na velkých závodech své maximum, udělal skvělou práci a musí se to ocenit. Bohužel to nestačilo na medaile," uvažuje Špotáková.

Zuzana Hejnová, která skončila v běhu na 400 metrů překážek těsně čtvrtá, si po šampionátu stěžovala na to, že na ni byl vyvíjen obrovský tlak veřejnosti a médií. "Úplně to nechápu. Vždycky jí publikum dělalo dobře a čím větší závod, tím podala lepší výkon. Co bych pak měla říkat já? Když jsem odjížděla do Pekingu, měla jsem v novinách na titulní straně na krku zlatou medaili. To si člověk nesmí vůbec připouštět," uvažuje Špotáková.

Svou výhodu Špotáková vidí v tom, že dokáže zůstat i při největších závodech klidná: "V největším stresu jsem extrémně klidná. Poslouchám starší, třeba Honzu Železného, který je trojnásobný olympijský vítěz a mistr světa. To teprve musely být obrovské tlaky."

Přehodit světový rekord - sen na závěr kariéry

V roce 2008 hodila ve světovém atletickém finále 72,28 metru, čímž vytvořila dosud platný světový rekord. Právě jeho vylepšení považuje za další bod své kariéry. "Je to takový můj sen do závěru kariéry. To by bylo nádherné."

Hlavní zprávy

Nejčtenější články