Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Špotáková míří na Odložilův memoriál, chce se zlepšovat

Praha - Dvojnásobná olympijská vítězka v hodu oštěpem Barbora Špotáková zatím nebije na poplach. Světová rekordmanka prožívá nejhorší vstup do sezony za posledních deset let, ale věří, že její výkonnost poroste ruku v ruce s vylepšením techniky. Posunout se zase o kousek dál chce na pondělním Memoriálu Josefa Odložila v Praze na Julisce, byť tento start původně neměla v plánu.

Barbora Špotáková
zdroj: AP autor: Geert Vanden Wijngaert

Naplánovala si ostrý vstup do sezony na Zlaté tretře. "To byla chyba, chtělo se to rozházet na menším mítinku," uznala na dnešní tiskové konferenci. V Ostravě hodila 58,37 metru a byla pořádně rozladěná. Na Diamantové lize v Eugene se zhruba o metr a půl zlepšila, přesto hodila pod 60 metrů, což se jí dvakrát na úvod sezony stalo naposledy v roce 2005. "Když se takhle budu zlepšovat, na konci sezony to budou slušné metry," řekla.

Na podzim se rozešla s trenérem Janem Železným a nyní musí Špotáková často poslouchat, že sama bez kouče to nezvládá. "Mně je to jedno, na konci sezony se ukáže. A příští rok je olympiáda, to je důležitější," mávla rukou nad kritickými řečmi. "Já už jsem svoje odvedla a jsem ráda, že jsem to mohla zkusit. Rejpálci byli vždycky, ale je i dost lidí, co mi věří," upozornila mistryně světa a světová rekordmanka.

Je nám líto, video expirovalo.
Na Memoriálu Josefa Odložila nebudou chybět Špotáková, Maslák a Holuša

Tréninkové ukazatele jsou dobré, příprava proběhla až na drobné bolístky bez potíží. Kde je tedy zakopaný pes? "Musím se srovnat s technikou. A kde jinde, než v Praze na domácím stadionu," upozornila atletka Dukly Praha. "Ještě nejsem úplně vyházená z plného rozběhu. Věřím, že zas přidám nějaké ty metry navíc," doufala. Organizátoři jen pro ni vypsali speciální bonus za překonání 63 metrů. "To je výzva, unikátní prémie," smála se Špotáková.

To je ale hranice, kterou v posledních letech přehazovala na počkání. A po zevrubné analýze, proč to letos nejde, došla oštěpařka ještě k jednomu závěru. "S prckem je to složitější," naznačila, kde může být příčina. Její dvouapůlletý syn Janek jí totiž nedá odpočinout. "Jsem teď permanentně ve střehu. Bez prcka jsem odpočívala, ale teď nemám čas být v klidu," řekla. "Možná to je energie, co mi chybí. Ale nic se neděje, je začátek sezony," uvedla k roku s vrcholem v srpnu na MS v Pekingu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články