Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Špotáková: Mám fyzické manko, ale z nevýhody chci udělat přednost

Praha - Oštěpařka Barbora Špotáková necelé tři měsíce od zlomeniny zánártní kosti už běhá naplno a na víkendové mistrovství republiky v Táboře bude poprvé házet od začátku soutěže z plného rozběhu. Cítí, že nemá ideální fyzickou kondici, ale dohánět ji nebude. Chce na cestě do Ria za případným třetím olympijským vítězstvím skloubit zkušenost, sílu a techniku.

Když si na tréninku dá rychlejší rovinku, cítí se zadýchaná, což se jí v posledních letech nestávalo. "Mám docela velké manko, ale neblázním, dohánět to nebudu. Není to tak příšerné, jak jsem se bála. Kondice není gros hodu oštěpem a nějakou sílu ve stehnech mám," prohlásila světová rekordmanka.

Tři měsíce pořádně neběhala, pouze posilovala a dělala speciální cvičení. I proto v prvních dvou závodech házela pouze z krátkého rozběhu, teprve minulý týden se na Memoriálu Josefa Odložila v Praze poprvé rozběhla naplno a hned z toho byl hod za 63 metrů. "Cítím se v házení silná. Že po hodu funím, to je druhá věc," nedělala si starosti oštěpařka.

Z nevýhody chce udělat přednost. "Cítím to pozitivně, vidím v tom sílu. Trénovala jsem každý den i se zlomenou nohou. Sice jsem to jednu dobu viděla dost černě, ale teď jsem optimista," ujistila, že může lépe zvládat techniku hodu v nižší náběhové rychlosti. "Může se to projevit, když bude dlouhá soutěž, ale stačí hodit prvním pokusem," nabídla ideální průběh.

Do jejího olympijského závodu zbývají dva měsíce a to je podle Špotákové ideální doba. Nyní už může totiž trénovat naplno. Po víkendovém MČR v Táboře se přichystá na červencové mistrovství Evropy a pak už ji čeká jen Diamantová liga v Monte Carlu, poslední závod před olympiádou v Riu. "Teď jsem běhala překážky a bolí mě všechno," pousmála se. "Ale pro mě je důležité, že noha je úplně v pořádku a můžu se na to spolehnout," doplnila.

Pauza se pozitivně projevila i na tom, že Špotáková má větší chuť do závodění. "Mám chuť do toho dát ránu a konečně se pořádně rozběhnout. Snad mi to vydrží déle do sezony," doufala.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články