Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
WA Race Walking Tour Gold - Poděbrady

Špotáková má evropský bronz, přehodily ji dvě Němky

Barcelona - Oštěpařka Barbora Špotáková získala na mistrovství Evropy v Barceloně bronzovou medaili a zasloužila se o první cenný kov české výpravy. Ve finále dnes hodila 65,36 metru a podlehla dvěma německým soupeřkám. Překvapivou šampionkou se stala Linda Stahlová díky osobnímu rekordu 66,81. Druhá skončila Christina Obergföllová, která v předposlední sérii odsunula Špotákovou ze stříbrné příčky, když hodila o 22 centimetrů dál. Překazila tak světové rekordmance a olympijské vítězce obhajobu druhého místa z minulého evropského šampionátu v Göteborgu.

Špotáková jako "za starých časů" předvedla svůj nejlepší výkon hned prvním hodem a ujala se vedení, které jí vydrželo do pátých pokusů. "Škoda, že se mi ten první hod nepovedl líp. Nebyl zdaleka tak dobrej, jak jsem si představovala. V kvalifikaci byl trefený, tady ne. To byla velká škoda," prohlásila Špotáková.

V průběhu soutěže po odhodu křivila tvář kvůli bolavému loktu, ale bojovala. "Po každém hodu mě začal loket víc bolet a ubývaly síly," řekla oštěpařka. Původně chtěla šetřit síly, ale nakonec nevynechala ani jeden pokus. "Já jsem taková. Když můžu bojovat, tak bojuju," uvedla.

Špotáková: Poslední hody? Smrtelná křeč

Kdyby její první pokus letěl dál, možná by sáhla k odpočinku. "Byla bych naivní, kdybych si myslela, že to bude stačit na zlato. Nebyl to dobrý hod," prohlásila. Do páté série přesto vedla. "Na začátku byly ještě síly, poslední hody, to už je smrtelná křeč. "Proto hážu všechny, já to jinak neumím, já bych tam nedovedla sedět," líčila. Na vrcholné akci ještě nikdy nevynechala ani hod, pouze na mítincích.


V předposlední sérii, kdy si čtyřiadvacetiletá Stahlová zlepšila o 75 centimetrů dva roky staré osobní maximum, Špotáková ještě jednou přehodila 65 metrů. Ale na odpověď se nevzmohla, stejně jako při posledním pokusu, kdy útočila už také na druhou Obergföllovou.

"Já jsem s tou medaili spokojená, protože mě mohly přehodit další," uvedla. Bolestí se nakonec ani nemohla radovat. "Ne, že bych nebyla ráda, ale asi si budu muset vzít tlumič bolesti," řekla. "Poslední tři hody to bolelo tak, že se mi udělalo úplně zle, jako když si zvrtneš kotník a začne se ti motat hlava a chce zvracet," prohlásila.

Úspěchy Barbory Špotákové

Zlato na MS 2007 (Ósaka) a OH 2008 (Peking), stříbro na ME 2006 (Göteborg) a MS 2009 (Berlín), bronz na ME 2010 (Barcelona); držitelka světového rekordu (od září 2008 výkonem 72,28 m)

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články