Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Špotáková je jedním z ambasadorů Diamantové ligy

Praha - Česká oštěpařská světová rekordmanka Barbora Špotáková je jedním ze čtrnácti ambasadorů nového atletického seriálu Diamantové ligy, který začne v pátek 24. května v katarském Dauhá. Mistryně světa z Ósaky a olympijská vítězka z Pekingu se tak zavázala ke startu na sedmi mítincích, kde je její disciplína zařazena, a dostala se tak do vybrané společnosti elitních atletů, mezi nimiž je i jamajský sprinterský fenomén Usain Bolt.

"Už jen být součást té společnosti navozuje pocit, že patřím mezi hvězdy, třebaže se tak úplně necítím. Je to velká věc, jsem z toho docela nadšená," řekla na dnešním setkání s novináři Špotáková. Bude muset být součástí oficiálních akcí jednotlivých mítinků, ale bude mít nadstandardní výhody včetně létání na závody první třídou či lepších hotelových pokojů. "Jinak jsme nechtěli nějaké výjimečné podmínky," doplnil její manažer Libor Varhaník.

Špotáková se o novince dozvěděla před několika týdny na soustředění na Kanárských ostrovech. "Už jsem tam začala cítit, že mi forma roste, že to letos může být zase kvalitní sezona, takže i tahle novinka k tomu přispěla. Hned jsem měla ještě větší chuť do tréninku," popisovala. Sama ale ještě pořádně neví, co její přítomnost mezi čtrnácti vybranými atleti, sedmi muži a sedmi ženami, obnáší. "Beru věci vždycky tak, jak přijdou," prohlásila oštěpařka.

Je nám líto, video expirovalo.
Reakce Barbory Špotákové

Barbora Špotáková:

"Trochu mi to dodává pocit cítit se jako hvězda, i když nikdy jsem si tak nepřipadala."

Kromě české atletky budou ambasadory také mimo jiné Bolt, americká čtyřstovkařka Sanya Richardsová-Rossová, etiopský vytrvalec Kenenisa Bekele, americký sprinter Tyson Gay, australský tyčkař Steven Hooker, jamajský sprinter Asafa Powell, výškařka z Chorvatska Blanka Vlašičová či oštěpaři Andreas Thorkildsen z Norska a Fin Tero Pitkämäki. Původně mezi elitou měla být také ruská tyčkařka Jelena Isinbajevová, ale ta se rozhodla přerušit kariéru a zřejmě ji nahradí jiná atletka. 

Oštěpařku Špotákovou čeká v létě náročný tříměsíční blok závodů

Původně chtěla v letošní sezoně víc odpočívat, nakonec ale Barbora Špotáková bude mít opět nabitý atletický rok. Tři měsíce bude hlavně závodit, omezí veškeré volnočasové aktivity a léto si užije až na konci srpna, kdy bude mít po finále v Curychu. Vrchol sezony je pro ni ale ME v Barceloně. "Holt to budu muset brát tak, že nesmím chtít v každém závodu hodit sedmdesát metrů. Už jsem se smířila s tím, že si odřeknu tradiční volno na Slapech, budu muset odříkávat kamarády a takové ty letní radovánky, jako grilování a koncerty, a budu to směřovat k Barceloně. Léto si holt užiju až na konci," plánovala Špotáková.

Co je Diamantová liga

V seriálu 14 mítinků, nástupce Zlaté ligy, jsou tentokrát všechny disciplíny rovnoměrně rozděleny, aby každá disciplína byla v programu sedmkrát. Bodují se první tři atleti, ve finále se body zdvojnásobí. Vítěz každé disciplíny dostane kromě prize money i diamant.

První závod ji čeká 14. května v Dauhá, kromě dalších dílů nového seriálu a mistrovství Evropy na konci července bude házet i na mítincích v Turnově (25. května), na Zlaté tretře v Ostravě (27. května), na Memoriálu Josefa Odložila (14. června), na ME družstev v Budapešti (19. června) a na MČR v Třinci (17. července). Finále Diamantové ligy je 19. srpna.

"Rozhodně se těším na to finále, protože házet v Curychu je něco výjimečného," prohlásila Špotáková. Těší se i do Říma, neboť tam nikdy nebyla. Kvituje skutečnost, že "její" mítinky jsou převážně v Evropě s výjimkou Dauhá a závodu v zámořském Eugene, který pořádá její partner firma Nike.

Barbora Špotáková s novým oštěpem
zdroj: ČTK autor: ČT24
Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články