Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Špotáková jako první závodí se speciálním oštěpem

Turnov - Nejlepší česká oštěpařka Barbora Sporáková jako první na světě obdržela nejnovější oštěp ze speciálního kompozitního materiálu. Oštěp pochází z dílny Miklósze Németha, renomovaného maďarského výrobce a olympijského vítěz z Montrealu 1976. Právě s jeho náčiním hodila loni ve Stuttgartu světový rekord. A cena? Více než 30 000 korun. "Je to takové moje koťátko," rozplývala se dnes v Turnově Špotáková.

Németh chtěl původně vyrobit oštěp výhradně pro českou olympijskou vítězku. Pak by s ním ale nemohla házet na mistrovství světa v srpnu v Berlíně, i kdyby skutečně šlo o nejlepší náčiní svého druhu. "Donutili jsme ho, aby ho certifikoval," řekla Špotáková. Oštěp fialové barvy se žlutým a oranžovým koncem tak má bílou nálepku Mezinárodní atletické federace IAAF. Takovou, která chyběla v roce 1992 na náčiní Jana Železného, když přehodil světový rekord, jenž byl později po protestu Finů zrušen.

Nejen oštěp se ale Špotákové vyrábí na míru. Firma Nike jí nechala vyrobit už loni speciální tretry na olympijské hry. Tehdy byly bílé. Letošní model je černý, byť se zlatým nápisem Bára a českou vlajkou hned vedle. "Ty v Pekingu se mi moc líbily, teď to jsou takové lakýrky," prohlásila oštěpařka. Ještě v nich ale neházela, neboť v nich nemá hřebíky.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články