Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Špotáková i Masná na MS v Berlíně postoupily

Berlín - Oštěpařka Barbora Špotáková podle očekávání postoupila do úterního finále na mistrovství světa v Berlíně. Obhájkyně vítězství a světová rekordmanka v jediném kvalifikačním hodu předvedla výkon 63,27 metru a o 1,27 metru překonala kvalifikační limit. Nezdary českých atletů přerušila postupem do semifinále také osmistovkařka Lenka Masná. Zlato mezi chodkyněmi v závodu na 20 km získala obhájkyně titulu Ruska Olga Kaniskinová.

Špotáková si přála házet v první dopolední skupině, aby mohla v odpoledním bloku už jen sledovat soupeřky, což jí vyšlo. Podle výrazu v její tváři po odhodu ale úplně se svým pokusem spokojená nebyla. "Dneska jsem to nebyla já. Prostě jsem se necítila dobře, jestli to takhle bude v úterý, tak nemám vůbec šanci," uvedla Špotáková. Snažila se nabudit, ale odhodová ruka jí nefungovala tak, jak by si přála. "Strašně pomalá," řekla.

Naopak velké soupeřce Marii Abakumovové z Ruska hod vyšel, její výkon 68,92 metru je nejlepším výkonem sezony. "Nechtěla jsem tu kvalifikaci podcenit, ale rozhodně jsem neplánovala hodit tak daleko," přiznala Ruska. Dokonce i trenér se jí ptal, proč předvedla takový kvalitní výkon. "Já myslím, že to prostě jen byl výsledek velké formy. Snad to vyjde i ve finále," prohlásila stříbrná medailistka z OH.

Špotáková: Abakumovová je ještě víc osvalená

Špotáková její výkon ocenila. "Ale je snad ještě víc 'osvalená' než loni, tepláky na ní praskaly ve švech," všimla si Špotáková. Ruska je podle jejích slov připravená velmi dobře. "Ale třeba bude moc chtít a nevyjde jí to. Ale dneska hodila krásně a lehce," uznala Špotáková. "Za dva dny přijde na stadion Bára Špotáková, a ne její stín," věřila si. Finále je na programu v úterý v 19:25.

Masná se ve svém čtvrtém běhu sice nedokázala probojovat mezi přímo postupující trojici, ale na postup do semifinále jí stačil celkově šestnáctý nejrychlejší čas 2:03,32 minuty. "Běželo se mi dobře, ale udělala jsem chybu," popsala Masná moment na pětistovce, kdy se nechala podběhnout a přišla o jednu pozici. "To mě mohlo stát postup," řekla.

Ve hře o obhajobu zlata z Ósaky zůstala Keňanka Janeth Jepkosgeiová, ačkoli v rozběhu doběhla beznadějně poslední. Spolufavoritku závodu nechtěně podrazila Jihoafričanka Caster Semenyaová, když Jepkosgeiová vedla. Keňská výprava podala proti vypadnutí své hvězdy protest a uspěla s ním. Úřadující šampionka tak byla přidána do pondělního semifinále.

Ruská chodkyně obhájila titul

První zlatou medaili druhého dne získala na trati 20 km Ruska Olga Kaniskinová, jež jako první chodkyně v historii obhájila zlato. Mistryně světa z Ósaky a olympijská vítězka z Pekingu triumfovala ve třicetistupňovém vedru v čase 1:28:09. Druhá došla do cíle pod Braniborskou branou Irka Olive Loughnaneová, bronz brala Číňanka Chung Liou. Česká reprezentantka Zuzana Schindlerová dokončila závod jako devatenáctá v čase 1:35:47.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články