Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Špotáková házela jako o život, má stříbro

Tegu (Korea) – Oštěpařka Barbora Špotáková získala na mistrovství světa v Tegu stejně jako před dvěma lety stříbrnou medaili. V dramatickém finále plném mimořádných hodů nestačila pouze na Rusku Marii Abakumovovou, která výkonem 71,99 metru zaostala jen o 29 cm za světovým rekordem Špotákové. Česká atletka dnes hodila 71,58 metru a triumf jí unikl o 41 centimetrů. Třetí skončila překvapivě Sunette Viljoenová z JAR. Druhá česká zástupkyně Jarmila Klimešová prošla výkonem 59,27 metru z první série do užšího finále a obsadila osmé místo.

Barbora Špotáková
zdroj: AP autor: Lee Jin-man

Bez medaile na čtvrté pozici skončila jedna z favoritek Němka Christina Obergföllová, která oslnila v kvalifikaci, ale od prvního pokusu se trápila. "Je přemotivovaná, nevyhraje, věřím Báře," nechal se před závodem slyšet bývalý slavný britský oštěpař Steve Backley.

Je nám líto, video expirovalo.
MS v atletice 2011 Jižní Korea

Špotákové vyšel vstup do soutěže skvěle. V první sérii poslala oštěp do vzdálenosti 68,80 metru, o čtyři centimetry dál než Obergföllová v kvalifikaci. V tu chvíli už olympijská vítězka z Pekingu věděla, že nejspíš přidá do své sbírky třetí medaili z MS – po zlatu z Ósaky a stříbru z Berlína. Do kamery se usmívala, i její kouč Jan Železný uznale pokýval hlavou.

"Za takový výkon skončit druhá, to je neuvěřitelné. Byl to senzační závod, skvělý pro oštěp a já jsem si ho užila. Jsem nadšená. Vůbec mi nevadí, že jsem skončila druhá, i když je pravda, že jsem se o světový rekord chvíli bála. Dneska byl na spadnutí," řekla Špotáková.

Jenže nikdo netušil, jak neuvěřitelný se v oštěpařském sektoru strhne boj o zlato. Abakumovová se v druhé sérii zlepšila skoro o jedenáct metrů a hodem dlouhým 71,25 metru sebrala Špotákové nejlepší letošní světový výkon. Osobní rekord z památného závodu v Pekingu si zlepšila o 47 centimetrů, ale to zdaleka nebylo všechno.

Barbora Špotáková
zdroj: AP autor: Lee Jin-man

Třicetiletá Špotáková se nevzdala a ve všech hodech ukázala, že má skvělou formu. Její nejhorší pokus měřil 66,80 metru. Abakumovová, která se v kvalifikaci údajně kvůli bolesti v chodidle trápila, házela ze zkráceného rozběhu a nikdo z expertů jí nevěřil. Třetí hod Ruska vynechala, čtvrtý pokus mířící za 70 metrů přešlápla. Drama vyostřila Viljoenová, která se dostala na třetí místo africkým rekordem 68,38 m.

Největší úspěchy Barbory Špotákové

MS 2007 (Ósaka) a OH 2008 (Peking) - zlato; ME 2006 (Göteborg), MS 2009 (Berlín) a MS 2011 (Tegu) - stříbro; ME 2010 (Barcelona) - bronz; držitelka světového rekordu (od září 2008 výkonem 72,28 m)

V předposlední sérii se Špotáková poprvé nechala roztleskat a poslala oštěp do vzdálenosti 71,58 metru, čímž se vrátila do vedení, ale jen na chvíli. V neuvěřitelném dramatu se Abakumovová hned poté vzepjala a Špotákovou opět přehodila. Výkonem 71,99 metru zlepšila rekord šampionátu i ruský rekord. Dál v minulosti hodila jen Špotáková v roce 2008 ve Stuttgartu, kdy vytvořila světový rekord 72,28. Pokus o odpověď v poslední sérii české oštěpařce nevyšel.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články