Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Špotáková: Člověk musí být v pohodě a nepřemýšlet jen o sportu

Bára Špotáková ukončila koncem srpna sezonu, ve které se stala podruhé v kariéře světovou šampionkou. Po téměř dvouměsíčním volnu se ale už začíná chystat na další nové výzvy. Ne vše už chce podřizovat jen atletice.

Barbora Špotáková
zdroj: ČT4 autor: Michal Doležal

"Dva měsíce jsou maximum. Už pozvolna začínám trénovat nějakou dobu. Nejde začít z voleje," prohlásila Špotáková. Start z nuly už si jednou vyzkoušela v roce 2009 po veleúspěšné olympijské sezoně. "A už bych to nechtěla zažít," podotkla.

Jedním z vrcholů příštího roku bude evropský šampionát v Berlíně. Olympijská šampionka se k němu ale stoprocentně neupíná. "Chci to udělat podobně, jako se mi to podařilo v letošním roce, že jsem na velké akce moc nemyslela a připravovala jsem se, jak říkají fotbalisti, den za dnem a krůček po krůčku. Až dojdeme úspěšně k mistrovství Evropy, byla bych ráda," uvedla.

Klíčové je ale nedávat si na sebe maximální zátěž. "Nechci na sebe klást velké nároky. Tolikrát jsem je na sebe kladla," poznamenala Špotáková. Na první soustředění odjede až po vyhlášení Atleta roku, které se uskuteční 11. listopadu.

Je nám líto, video expirovalo.
Špotáková se vrací k tréninku: Nechci na sebe klást velké nároky

Sport není v životě všechno. Elitní světová oštěpařka ukazuje, že mateřství je možné skloubit i s vrcholovým sportem. K letošnímu titulu mistryně světa dospěla, přestože netrávila dlouhé týdny na soustředěních a vedle tréninku se také starala o čtyřletého syna Janka.

Odkaz: Sport není všechno

O skloubení sportu, rodinného života a dalších aktivit se snaží a byla by ráda, kdyby po ní tato životní idea zůstala. "Ten odkaz, že k tomu sportu patří ta lehkost a vždycky je to o vybalancování osobních vztahů, rodinných vztahů. Člověk musí být v pohodě a nepřemýšlet jenom o tom sportu," doplnila.

U zrodu jejího přístupu k životu a sportovní kariéře stáli rodiče, kteří ji jako amatérští sportovci podporovali, ale zdůrazňovali význam studia. Další posun nastal po odchodu Špotákové od trenéra Jana Železného, s nímž se po sezoně 2014 neshodla na přístupu k tréninku. Kouč trval na tom, aby absolvovala šestitýdenní soustředění v Jihoafrické republice, což Špotáková jako matka tehdy ročního syna odmítla.

Po roce 2015, kdy se připravovala sama, se vrátila k bývalému kouči Rudolfu Černému a našla svou vlastní cestu. Jezdí na kratší soustředění a neklade na sebe taková očekávání. Odměnou jí bylo zlato na MS v Londýně. "V dobrém jsem ukázala těm ženám, které mají děti, že to jde skloubit i s vrcholovým sportem. A to si myslím, že nešidím ani jedno," uvedla.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články