Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Sportovní arbitráž odložila rozhodnutí o odvolání Semenyaové a spol.

Očekávaný verdikt byl odložen. Sportovní arbitrážní soud (CAS) odložil rozhodnutí v případu odvolání dvojnásobné olympijské vítězky Caster Semenyaové a dalších atletek s přirozeně zvýšenou hladinou mužských hormonů proti novému pravidlu IAAF, podle něhož by bez hormonální léčby nesměly závodit na tratích od 400 metrů po míli. Rozhodnutí mělo padnout na konci března, arbitráž ho odsunula o měsíc. Přesný termín neoznámila.

Caster Semenyaová
zdroj: ČTK/AP autor: Francois Mori

CAS se případem, který šéf světového atletiky Sebastian Coe označil za "zásadní pro budoucnost celého ženského sportu", začal zabývat koncem února. Arbitráž nyní uvedla, že od té doby obdržela od obou stran ještě další podklady.    

Zavedení kontroverzního pravidla IAAF opírá o odbornou studii, podle níž mají atletky s odlišným sexuálním vývojem díky přirozeně vyšší hladině testosteronu výhodu ve srovnání s běžnou ženskou populací. Pravidlo mělo vstoupit v platnost loni v listopadu, atletická federace ho ale odložila na konec března s tím, že vyčká na rozhodnutí CAS.    

Olympijská šampionka z let 2012 a 2016 a trojnásobná mistryně světa na 800 metrů Semenyaová z JAR je nejznámější atletkou, na kterou nové pravidlo dopadá.

Je nám líto, video expirovalo.
Běh žen na 800 m v Ostravě a ohlas Caster Semenyaové

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články