Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Soud s Pistoriusem byl odročen na polovinu srpna

Johannesburg - Šestinásobný paralympijský vítěz Oscar Pistorius, obžalovaný z únorové vraždy přítelkyně Reevy Steenkampové, se během soudního stání v Johannesburgu objevil po dlouhé době opět na veřejnosti. Stání však bylo jen krátké. Soudce po stručném jednání vyhověl žádosti obžaloby a stanovil zahájení přelíčení na 19. srpna. Policie totiž prý nebude s vyšetřováním případu hotova dříve než v srpnu.

Oscar Pistorius
zdroj: Isifa autor: Gallo Images / Rex Features

Na odložení se státní zástupce dohodl se zástupci obhajoby. Podle dřívějších zpráv jihoafrických médií se tento krok očekával, protože stále probíhá policejní vyšetřování. Zahájení procesu dokonce někteří komentátoři odhadují až na začátek příštího roku. 

Pistorius, který má od raného dětství amputované obě nohy, se naposledy obhajoval během únorového slyšení, při kterém uvedl, že šlo o nešťastnou náhodu. Myslel si prý, že hluk na toaletě způsobil lupič, proto vzal zbraň a čtyřikrát vystřelil na dveře. Teprve pak prý zjistil, že uvnitř je jeho přítelkyně. Rozbil kriketovou pálkou dveře a snesl ji dolů ze schodů. Prokuratura ale tvrdí, že Pistorius ženu zabil úmyslně po předchozí hádce.

Minulý týden se na veřejnosti objevily fotografie z jeho domu, na nichž jsou vidět rozstřílené a vyražené dveře a také krev na toaletě a na chodbě. Na snímcích jsou rovněž dárek a přání ke svátku svatého Valentýna, které měla Steenkampová pro přítele připravené.

Šestadvacetiletý atlet je na svobodě na kauci, v případě usvědčení z vraždy devětadvacetileté modelky mu hrozí pětadvacetiletý až doživotní trest. Podle dostupných informací by se měl u soudu objevit pouze na krátkou chvíli.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články