Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Soud rozhodl, že nedopoval, ale Coe trvá na svém: Schwazerův trest platí

Spory kolem dopingu olympijského vítěze v chůzi pokračují. Alexe Schwazera sice soud zprostil obvinění z dopingu, jenže zákaz činnosti, který má do roku 2024, platí dál. Prezident Světové atletiky Sebastian Coe varoval italského atleta i jeho právníky před tím, aby se dalším odvoláním pokoušeli zvrátit definitivní rozhodnutí sportovní arbitráže CAS.

Prezident IAAF Sebastian Coe
zdroj: Reuters

Schwazer získal zlato na olympiádě v Pekingu, o čtyři roky později však kvůli dopingu přišel o účast na Hrách v Londýně. V roce 2016 měl dvojnásobný bronzový medailista z MS další pozitivní nález a dostal osmiletý distanc. Sice se proti němu odvolal k arbitráži CAS, ale neúspěšně.

V tomto případě šestatřicetiletého chodce v únoru zprostil viny soud v Bolzanu kvůli tomu, že vzorky vykazují jasné známky manipulace. Šéf Světové atletiky s tím nesouhlasí. "Byl to verdikt postavený na teoriích manipulace, které lze nejlépe označit jako přitažené za vlasy. Zásadně odmítáme jakýkoliv pokus atleta nebo kohokoliv, kdo je s ním spojený, podrývat nebo se snažit anulovat konečné rozhodnutí CAS," uvedl Coe.

Soud se na Schwazerovu stranu postavil poté, co deník La Repubblica zveřejnil dokumenty včetně policejních odposlechů, ze kterých vyšlo najevo, že se vzorky bylo manipulováno. Údajně kvůli tomu, že jeho trenérem byl Sandro Donati, jenž v 80. letech pomohl v Itálii odhalit státem organizovaný doping.

Světová atletika i Jednotka pro bezúhonnost atletiky (AIU), která řeší dopingové kauzy, ale trvají na svém. "Je důležité, že v tomhle případě zůstáváme velmi neústupní a rezolutní," zdůraznil Coe. Pokud se stanovisko atletických institucí nezmění, nebude mít Schwazer šanci zabojovat o letošní olympijské hry v Tokiu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články