Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Sokolský běh republiky se letos koná v rekordním počtu obcí. Svoboda vyrazí na Petřín

Sokolský běh republiky je po roce opět tady. Závod, který je každoroční oslavou založení Československa a navazuje na sokolskou tradici, má počátek v prvním roce oslav nově vzniklého Československého státu. Letos se běží v rekordním počtu jednašedesáti obcí i měst včetně zahraničních, kde působí sokolové – např. ve Švýcarsku či Portugalsku.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma S6: Sokolský běh republiky

"Dneska už se dá říct, že je to pro mě tradicí. Jsem ve čtvrtém ročníku, byl jsem od počátku tohoto běhu a strašně se mi to líbilo. Běhám v Praze na Petříně, trasu dokonale znám, doufám, že bude pěkné počasí," říká David Svoboda, olympijský vítěz v moderním pětiboji, k závodu, kde se startovné opět liší místem či věkem závodníka.

Trasy měří okolo pěti kilometrů. "Jsou zajímavé tím, že se vždy běží na typickém místě dané obce, v Terezíně se běží na hradbách. Petřín je zase velmi zelený, čerstvý vzduch. Snažíme se nebýt v ulicích, ale parcích," doplňuje mluvčí akce Richard Valoušek.

Organizátoři nechtějí dělat velké závody s mnoha účastníky, v Praze poběží zhruba 500 lidí. "Tam je to největší, ale není to v podstatě moc. U Tyršova domu je zázemí, z Hellichovy se teprve vybíhá," přibližuje Valoušek.

"Má to několik rozměrů, není to jen běh, připomínají se i počátky sportovního hnutí u nás," zdůrazňuje Svoboda a připomíná tzv. rozestavný běh, který se běžel v roce 1919 k prvnímu výročí nově založené republiky.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články