Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Smíšené štafety i hvězdní kapitáni. Kontinentální pohár v Ostravě je plný novinek

Do Ostravy se v září příštího roku sjedou atletické hvězdy. Jako kapitáni týmů na Kontinentálním poháru budou mít možnost získat výhodu díky dobře vybrané silné disciplíně. Mění se systém bodování a některé disciplíny budou mít vyřazovací formát. Chybět nebude ani smíšená štafeta. O změnách rozhodla Rada mezinárodní atletické federace IAAF.

Kontinentální pohár je soutěž výběrů Evropy, Afriky, Ameriky a společného týmu Austrálie a Oceánie. Za každý tým v jednotlivých disciplínách nastupují vždy dva závodníci. O vítězství rozhoduje nasbíraný počet bodů.

Body se ale budou rozdělovat jinak než dříve. Zatímco v roce 2014 v Marrákeši získávali body všichni závodníci podle umístění, tentokrát se podle jejich pořadí v každé disciplíně určí pořadí kontinentů. Nejlepší kontinent získá osm bodů a body budou odstupňované po dvou až ke dvěma bodům pro nejhorší kontinent.

Do vývoje soutěže budou zasahovat nesoutěžní kapitáni týmů. "Kapitáni budou mít k dispozici dva žolíky na každý soutěžní den, které je opravňují vsadit si na vítězství svého týmu v jedné mužské a jedné ženské disciplíně. V případě, že jejich sázka bude úspěšná, získají pro svůj tým dvojnásobek bodů," uvedl v tiskové zprávě předseda Českého atletického svazu a šéf organizačního výboru Kontinentálního poháru 2018 Libor Varhaník.

Jackson, Powell a mnoho dalších

Mezi kapitány budou bývalé hvězdy. Evropu povede překážkář Colin Jackson, Ameriku světový rekordman v dálce Mike Powell, Australany dvojnásobná mistryně světa na 400 metrů překážek Jana Pittmanová a Afričany další bývalá šampionka na 400 metrů překážek Neža Biduaneová.

Ve vrhačských disciplínách, dálce a trojskoku budou mít všichni tři pokusy. Do čtvrtých postoupí jen jeden z každého kontinentu, ti horší se podle dosažených výkonů umístí na páté až osmé příčce. Do pátého pokusu pak postoupí nejlepší dva po čtvrtých pokusech. Po pěti pokusech soutěž skončí.

Vyřazovací formát budou mít i běhy na 3000 metrů a 3000 metrů překážek. Celé startovní pole absolvuje úvodních 1400 metrů, pak bude v každém kole při proběhnutí cílem poslední závodník vyřazen. Poslední kolo tak poběží čtyři nejlepší. Pořadí bude určeno u všech.

Novinkou v Kontinentálním poháru je také smíšená štafeta na 4x400 metrů, která bude složená ze dvou mužů a dvou žen z každého kontinentu. "Pořadí závodníků je věcí taktiky jednotlivých týmů a může být velmi zajímavé, jak členy své štafety na jednotlivé úseky postaví," poznamenal Varhaník.

Nová pravidla mají zvýšit atraktivitu a dramatičnost soutěže a podpořit týmovou sounáležitost. V roce 2014 vyhráli Kontinentální pohár s velkou převahou atleti Evropy. V roce 2010 při prvním ročníku Kontinentálního poháru zvítězil tým Ameriky. Kontinentální pohár navazuje na Světový pohár, který se konal v letech 1977 až 2006.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články