Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Škubnul jsem s sebou a byla z toho svalová trhlina, říká koulař Staněk po úvodním úspěchu sezony

Koulař Tomáš Staněk splnil výkonem 21,23 metru limit pro letošní halové mistrovství světa, které se bude konat v březnu v čínském Nan-ťingu. Do nového olympijského roku tak vstoupil úspěšně, a to i přes změny v tréninku a drobné zdravotní potíže. Zranění v podobě svalové trhliny si přivodil kvůli naučeným stereotypům, jež se nyní v novém tréninku snaží změnit.

Tomáš Staněk
zdroj: ČTK/AP autor: Alastair Grant

Letošní sezonu odstartoval v Jablonci nad Nisou, kde se mu ovšem příliš nevedlo. A to z důvodu natrženého svalu u žebra a zejména kvůli změně trenéra i úpravě techniky. Před sezonou se vrátil k bývalému trenéru Petru Stehlíkovi.

"Bylo to hektické, měnil jsem trochu techniku, tak jsem se se vším musel sžívat," přiznal Staněk.

Jako hlavní důvod změny trenéra byla jeho potřeba trénovat znovu ve skupině. "Trénoval jsem sám asi dva a půl roku a skupina mi chyběla. Cítil jsem, že pokud se chci na olympiádu připravit co nejlépe, musím závodit i na tom tréninku," vysvětlil.

S nástupem nového tréninku přišla i změna techniky, z čehož bohužel pramenilo i Staňkovo zranění.

"Měl jsem v tréninku zažité nějaké špatné stereotypy. Najednou jsem s sebou škubnul a louplo mi v boku, a pak z toho byla svalová trhlina," uvedl. Na technice proto začali intenzivně pracovat. "Cítil jsem už v letní sezoně, že to není ono," připustil Staněk.

Je nám líto, video expirovalo.
Tomáš Staněk zahájil sezonu úspěšně

V anketě Atlet roku 2019 získal 3. místo, a to i díky bronzové medaili z Halového ME v Glasgow. Na pozdějším MS v Dauhá už se mu ale příliš nedařilo, v neskutečně silné konkurenci skončil na 10. místě. "Byla to nevídaná soutěž," vzpomínal. "Nestačí být jenom naposilovaný, mít rychlost, ale nesmíte kazit ani techniku."

"Neházíme všichni stejně, každý z nás má techniku nějak upravenou, a to kvůli fyziologii každého z nás," pokračoval.

V závodech je pochopitelně nutné také dodržovat předpisy. Závodní koule musí vážit 7,26 kg, být v rozměru 121 – 130 mm a na velkých závodech mít i certifikát IAAF. Koule jsou však duté, což na tréninku umožňuje atletům je dovažovat. "Na tréninku házíme například v rámci speciálního posilování i s osmikilovou koulí," přiblížil Staněk.

Nejbližší akcí je pro Tomáše Staňka mítink v Rochlitzu v Německu a následně World Indoor Gala v Ostravě. Svou formu tak bude ladit na halovém MS v Číně.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články