Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sezonu 2023 bych nazval téměř perfektní, hodnotil Atlet roku Vadlejch

Jako téměř perfektní označil uplynulou sezonu Jakub Vadlejch, již trojnásobný držitel ocenění Atlet roku. Za rok 2023 ho získal zejména díky bronzu na mistrovství světa a vítězství v Diamantové lize, navíc mu výkonem 89,51 metru patřil nejdelší hod ročníku. Po něm si oštěpař užíval spoustu času s rodinou. Při slavnostním galavečeru v Praze si ale uvědomoval, že mu volno brzy skončí.

Je nám líto, video expirovalo.
Oštěpař Vadlejch je potřetí za sebou českým Atletem roku

Vadlejch získal díky další úspěšné sezoně v hlasování 141 funkcionářů, trenérů a novinářů 1405 bodů. Dlouhodobě jeden z nejlepších oštěpařů světa byl s uplynulým atletickým rokem spokojen, i když mu velké zlato znovu uniklo.

"Já bych sezonu 2023 nazval téměř perfektní. Povedlo se mi vyhrát celkově Diamantovku, měl jsem nejlepší světový výkon a byla placka z mistrovství světa. Sice bronzová, ale byla tam. To byla malinká kaňka, jinak by to byl dokonalý rok," pochvaloval si.

Dovolená a spousta kilometrů na kole

Vedle tuzemské a zahraniční dovolené strávil Vadlejch hodně času i na kole. "Kolo mám hrozně rád," svěřil se. S bývalým mílařem Jakubem Holušou, který se aktivně věnuje silniční cyklistice, se ale porovnávat nechce. "S ním se nikdy nebudu měřit. Váží o sto kilogramů míň než já, v tomto má výhodu," usmíval se oštěpař.

Pro jeho disciplínu není jízda na kole nejvhodnější doplňkovou aktivitou. "Ubírá to dynamiku a sílu. Během sezony nejezdím vůbec. Po sezoně to beru spíš na nabírání vytrvalostních sil," poznamenal rodák z jihozápadních Čech.

Tam jezdí do kopců směrem na šumavskou Kvildu. "Kopce mám rád, sice je jedu pomalu, ale mám je rád. Kdysi, když jsem kolo zapojoval ještě více, tak jsem byl schopný jezdit třeba pět dní přes 100 kilometrů. Takže vytrvalost mám, ale váhu mám taky," dodal Vadlejch, který si uvědomuje, že se blíží začátek standardní zimní přípravy.

"Všechno, myslím, ukazuje, že to děláme dobře. Že jsme na dobré cestě. Nic se měnit nebude. Jen vydržet zdraví, překousat tréninkové dávky a pak ať se svět těší," konstatoval.

Špindlerův Mlýn i JAR

Začne tradičně dvěma týdny ve Špindlerově Mlýně, pak se přesune na Kanárské ostrovy a v polovině, možná ke konci února se vydá na klíčové soustředění do Jihoafrické republiky. "Příprava bolí. Bude bolet. Ale já si tu bolest užívám. Opravdu každý moment kariéry zbožňuju a nikdy bych neudělal nic jinak," měl jasno mnohonásobný medailista z vrcholných akcí, kterému ale velké zlato ve sbírce chybí.

Příští rok ho čeká evropský šampionát v Římě a především letní olympijské hry v Paříži. Mužský oštěp aktuálně patří ke kvalitním atletickým disciplínám. "Může překvapit naprosto kdokoli. Jsou tři extrémně dobří Indové, Němci se budou chtít před Paříží i před Římem vrátit. Očekávám líté boje. Ale já se budu snažit úplně stejně připravit. Všichni budou chtít hodit maximum, ale já budu prostě chtít hodit o centimetr dál," prohlásil Vadlejch.

Zatímco v roce 2022 přehodil devadesátimetrovou hranici, letos tato meta všem světovým oštěpařům odolala. "Je ukázka, že rok je každý jiný. Loni nás sedm kluků přehodilo 89, letos jsem byl jediný. Zkrátka letos se neházelo tak daleko. Příští rok může být o něčem jiném. Věřím, že devítka na začátku prostě bude," dodal letošní král české atletiky.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články