Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Šest metrů? Rezerva tam je, usmíval se Kudlička

Sopoty - Konečně. To si řekl po závodu tyčkařů na halovém mistrovství světa v Sopotech Jan Kudlička. Po celou kariéru podává kvalitní výkony, jeho snaha ale nikdy nebyla odměněna medailí, byť byl ve finále většiny vrcholných akcí, kam přijel. Až dnes to vyšlo. Osobní rekord 580 cm znamenal bronzovou medaili. Přímý přenos závěrečného dne HMS v Sopotech sledujte dnes od 14:50 na ČT sport a našem webu.

Jan Kudlička
zdroj: ČTK/AP autor: Matt Dunham

Loni byl na mistrovství světa v Moskvě sedmý. Předtím na halovém ME v Göteborgu pátý. Na olympiádě v Londýně osmý. Na ME v témže roce v Helsinkách šestý. "Těch míst už bylo dost," uznal pětadvacetiletý svěřenec Boleslava Patery z Dukly Praha. "Takže jsem konečně na bedně. Ale hodně mě těší také výkon, protože tam je konečně ta osmička," radoval se. Už před šampionátem tušil, že v Sopotech bude mít šanci. Měl formu, skákal 575 cm na počkání, navíc se před šampionátem zranil největší favorit a světový rekordman Renaud Lavillenie z Francie.

Ale Kudlička si to prý nepřipouštěl. "Snažil jsem se skákat dobře, všechno na první pokus, chtěl jsem dobře závodit. Na tohle mám hlavu dobře připravenou," podotkl. Napoprvé přeskočil 540 i 565. Pak dvakrát zaváhal, ale napotřetí 575 zdolal. To by však stačilo jen na páté místo. "A to už jsem zase nechtěl," řekl, proč našel sílu na opětovné vzepětí po dvou nezdarech na další postupné výšce. "Když budu skákat 580 a výš na každých závodech, medaile mě neminou," řekl. Loni na MS v Moskvě bylo na medaili potřeba 582 cm. "Ty skoky na 585 nebyly špatné, ale myslím, že to dopadlo, jak mělo," zhodnotil neúspěšnou snahu o český rekord.

Pro Českou republiku získal tyčkařkou mužskou medaili po deseti letech. Tehdy byl rovněž na HMS v Budapešti druhý český rekordman Adam Ptáček, kterému tehdy stačilo ke stříbru 570 cm. "Na to se historie neptá, kolik mu stačilo. Má lepší medaili, ale já si ho budu dobírat, že jsem to měl těžší a skočil jsem víc," usmíval se Kudlička. Ptáčkovo maximum 581 cm se snažil letos už několikrát překonat. "To je další cíl, myslím, že bych si ho už docela zasloužil, takže si na něj brousím zuby," řekl k výkonu, který Ptáček skočil v roce 2003.

Pak je pro něj další metou šest metrů. Hranice absolutní světové extratřídy. I o tom nyní Kudlička přemýšlí. "Až skočím český rekord, bude těžké si najít nějakou metu. Výška 590 cm je sice hezká, ale šest metrů zní lépe, ne?" položil řečnickou otázku s úsměvem. Mluvil prý ale vážně. "Myslím, že v technice jsou takové rezervy, že těch dvacet centimetrů tam je," poznamenal. Po finále se cítil unavený, ale rozhodně prý první životní medaile stojí za oslavu. "To nejde neoslavit," prohlásil. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články