Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Sedmibojař Šebrle bude v Turíně útočit na čtvrté zlato v řadě

Turín - Vícebojař Roman Šebrle bude o víkendu bojovat o čtvrté zlato z halového mistrovství Evropy za sebou, tentokrát v italském Turíně. To se nikdy v historii žádnému českému atletovi nepodařilo. Na šampionátu nebude tyčkařka Jelena Isinbajevová, loňská nejlepší atletka světa, tahákem však bude souboj výškařek Blanky Vlašičové s Ariane Friedrichovou i start Brita Dwaina Chamberse.

Podle plánu vynechává šampionát Isinbajevová, největší souboj tak uvidí výškařský sektor. Chorvatka Vlašičová se zotavila ze zranění zad, kvůli kterému nebyla minulý týden na mítinku v Praze, a letos skočila už 205 cm. Stejnou výšku však umí také Němka Friedrichová. Česká výškařka Iva Straková věří, že se do finále dostane i ona a bude opět atakovat dvoumetrovou hranici českého rekordu.

Na mistrovství by měli hrát role favoritů ruští atleti. Rusky jsou v čele letošních evropských tabulek v osmi z dvanácti disciplín. Mezi muži jsou například jasnými favority Jurij Borzakovskij, olympijský vítěz v běhu na 800 metrů z Atén, nebo ve výšce Ivan Uchov, jenž letos už překonal 240 cm. Plno dalších disciplín bude ochuzeno o favority, třeba v pětiboji chybí olympijská vítězka Natalia Dobrynská z Ukrajiny.

Podobně na tom bude sedmiboj mužů s Šebrlem, zřejmě největší českou šancí na zlato. Šampionát vynechají Rusové Alexej Sysojev, Alexandr Pogorelov i Bělorus Andrej Kravčenko. Ze startujících je na prvním místě v evropských tabulkách málo známý Nizozemec Eelco Sintnicolaas, který se jako jediný dostal přes 6000 bodů. "Uvidím, kolik sil mi vzalo, že jsem dva týdny netrénoval," připomněl Šebrle nedávné zdravotní problémy se svalem a s lehkou virózou.

Vedle Šebrleho, který je prý už v pořádku, je adeptem na cenný kov překážkář Petr Svoboda. Ten ale také měl svalový problém, takže nad jeho stavem visí otazník. Skvělou formu má stejně jako loni dálkař Roman Novotný, osmý muž z OH v Pekingu. Šance mají také výškaři Iva Straková s Jaroslavem Bábou nebo překážkářka Lucie Škrobáková. V českém týmu jsou i čtyři nováčci.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články