Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Sedm medailí pro českou výpravu. Šéftrenér Dvořák je spokojený a vyhlíží Londýn

Bělehrad - Šéftrenér atletické reprezentace Tomáš Dvořák měl po halovém mistrovství Evropy v Bělehradu na tváři jen úsměvy a zářil spokojeností. Šampionát byl druhý nejúspěšnější v samostatné historii, lepší bilanci měli atleti pouze v roce 2000 v Gentu, kde právě Dvořák vyhrál sedmiboj. Tehdy se "urodilo" rovněž sedm medailí, ale tři zlaté, zatímco v Srbsku Češi dosáhli na bilanci jedné zlaté, dvou stříbrných a čtyř bronzových.

Šéftrenér českých atletů Tomáš Dvořák
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

 "Je to úžasný. Moje spokojenost jde ale teď trochu stranou. Důležité je, aby byli spokojení lidi u televizí, co si čtou noviny, co to sledují. A hlavně ti, co to tady promávali na tribuně," prohlásil Dvořák. Potěšilo ho, že měl po šesti letech na halovém ME medaili i český vícebojař, Adam Sebastian Helcelet, a nevadilo mu, že přišel o rekord šampionátu. "Já jsem chtěl, aby udělal 6500 bodů, fandil jsem mu," glosoval evropský rekord Francouze Kevina Mayera, který nakonec nasbíral 6479 bodů.

Je nám líto, video expirovalo.
Atleti se vrátili z HME v Bělehradu se sedmi medailemi

Nyní musí Dvořák s trenéry závodníků probrat, jak uspět také v létě na mistrovství světa v Londýně. V Bělehradu vysoký standard předvedli vicemistři Evropy Zuzana Hejnová v běhu na 400 metrů a Tomáš Staněk ve vrhu koulí, také tyčkař Jan Kudlička, ačkoliv skončil těsně pod stupni vítězů. Ostatní budou mít daleko větší konkurenci a prosadit se pod otevřeným nebem bude těžší.

"Je to individuální. Pro spoustu lidí to ale bude vzpruha," věřil Dvořák. Jeho svěřenci dokonce dokázali vylepšit medailovou bilanci z minulého HME v Praze, na které se většina atletů cíleně připravovala. "Někteří to tehdy vzali přes hranu a v létě se to odrazilo, což se tady stát nemusí. Tady to mělo koule, když to tak řeknu," uvedl.

Medaile české výpravy na HME v Bělehradě:

Petr Svoboda - bronz (60 m)

Zuzana Hejnová - stříbro (400 m)

Pavel Maslák - zlato (400 m)

Tomáš Staněk - stříbro (koule)

Filip Sasínek  - bronz (1500 m)

Adam Sebastian Helcelet - bronz (sedmiboj)

Šorm, Tesař, Kubista, Maslák - bronz (štafeta 4 x 400 m)

Kouče příjemně překvapil bronzový překážkář Petr Svoboda, který dosáhl na medaili po šesti letech protrápených vážnými zdravotními problémy. "Za toho jsem moc rád. Když si vezmu, čím se v posledních letech prolízal. Tohle je odměna za to, že vydržel. To se muselo odměnit. Jsem rád, že se to povedlo," prohlásil. Nechtěl ale nikoho moc vyzdvihovat.

"Všichni tady předvedli minimálně to, s čím sem přijeli. Velkou medaili z toho vytěžil Filip Sasínek, jeho by to mohlo šťouchnout dopředu," domníval se šéftrenér. "Nejsem za nikoho smutný, někomu to nevyšlo, ale většina uspěla. A rád jsem i za Tomáše Staňka, který prodal to, na co už dva roky má," pochválil stříbrného koulaře a jeho zlepšení na 21,43 metru.

Dvořák kvitoval změnu tréninku u Hejnové, která si pod vedením německého kouče Falka Balzera přivezla první individuální medaili z haly v kariéře. Její stříbro ze čtvrtky je příslibem do léta, kde bude útočit na třetí titul mistryně světa v běhu na 400 metrů překážek za sebou. "To stříbro má hodnotu zlata právě pro léto. Je vidět, že změna v tréninku pomohla, a věřím, že bude zdravá a v létě to může být zajímavé," podotkl. Musí však řešit i jedno dilema.

Bronzová štafeta mužů může startovat na World Relays, z nichž se dá kvalifikovat na MS, ale které se uskuteční na Bahamách už na začátku sezony. A trojnásobný halový mistr Evropy Pavel Maslák by musel odjet o dva týdny dřív z klíčového soustředění v Jihoafrické republice.

"Já si myslím, že Máslo je v ideálním věku, a jestli se chce dostat na mistrovství světa do finále, měl by trénovat a ne závodit. To mu doporučím, ale zakázat mu to nemůžu," konstatoval běžcův kouč Dalibor Kupka. "Probereme to. Jsou přihlášení a bude záležet na Pavlovi a Daliborovi, jestli se s tím ztotožní. Bez něj by to byl pěkný výlet. Nejsem ale sám, komu to přijde, že to je jediná šance, jak se na mistrovství světa dostat," dodal Dvořák.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články