Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Šebrle se na poslední sezonu bude připravovat na Havaji

Praha - Desetibojař Roman Šebrle už zahájil přípravu na sezonu, která má být definitivně poslední v jeho kariéře. A rozhodl se, že do ní investuje nejvíc za celý svůj vícebojařský život. Příští týden totiž odjede na půl roku na Havaj, odkud se na dva měsíce v zimě vrátí do České republiky kvůli halové sezoně. Trénovat chce také s Bryanem Clayem z USA, desetibojařským mistrem světa i olympijským vítězem, který z Havaje pochází.

Uplynulá letní sezona Šebrlemu nevyšla. V hale se mu sice dařilo, ale na olympijských hrách v Londýně musel kvůli bolavé patě po úvodním běhu na 100 metrů odstoupit. Potíže navíc přetrvávaly, takže Šebrle sáhl k razantní léčbě ozařováním. "Zlobilo to déle, než jsem čekal, ale do měsíce by to mělo odeznít," řekl. Má za sebou už dva týdny prvního soustředění v Tatrách, kde absolvoval vysokohorské túry.

Na konci listopadu Šebrle oslaví 38. narozeniny, takže se o své tělo musí dobře starat. Loni absolvoval zimní přípravu v teple na Floridě, zůstal nezraněn a projevilo se to na jeho výkonnosti v halové sezoně. Tudíž se i letos poohlížel po podobné destinaci. "Nakonec jsme se domluvili s Bryanem (Clayem), že bychom nějaké tréninky mohli dát spolu," řekl. "Mohlo by to být zajímavé a oběma nám to pomoci," věřil.

Když už Šebrle pojede takovou dálku, rozhodl se, že s sebou vezme celou rodinu, svého tréninkového parťáka Richarda Svobodu a odjede rovnou na půl roku. Desetibojař přijede do Čech jen na konci ledna kvůli halové sezoně a v polovině března se do Ameriky vrátí. "Udělám tam kompletní přípravu. Chci si udělat v poslední sezoně radost nějakým pěkným výkonem," pravil. Myslel tím i rekordní a jubilejní padesátý desetiboj nad 8 000 bodů.

Po loňské sezoně odešel od dlouholetého kouče Dalibora Kupky a angažoval sprinterskou trenérku Janu Jílkovou, i proto, že chce trochu zrychlit. "Mám dlouhodobý plán, který se bude upravovat podle aktuální situace," poznamenal Šebrle.

Jílková už chtěla končit trenérskou kariéru, ale na spolupráci se Šebrlem kývla. Nyní bude jeho přípravu řídit na dálku. "Když to tam bude všechno v pohodě, rád bych ji tam vzal na jaře. Sice s tím ještě není smířená, ale myslím, že do tepla pojede ráda, že by se jí to líbilo," usmíval se Šebrle.

Na olympiádu znovu v roce 2020

Už před několika lety se Šebrle nechal slyšet, že by rád jednou startoval na olympijských hrách v golfu, svém oblíbeném sportu. Nyní si občas zahraje, chystá se ve volném čase odpalovat i na Havaji, ale je mu jasné, že hry v Riu 2016 nemá šanci stihnout. "Můj profesionální golf je teď na nule, chci se ještě věnovat desetiboji, ale na Havaji k tomu určitě trochu přičichnu. Za tři roky se připravit nedá, ale 2020 už by mohlo být reálnější," nevzdával se odvážné myšlenky.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články