Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Šebrle se chystá na svou zřejmě poslední sezonu

Praha – Olympijský vítěz z Atém a světový rekordman v desetiboji Roman Šebrle má před sebou zřejmě poslední sezónu v kariéře. V posledních letech českého atleta brzdila především častá zranění, a tak by se jim tentokrát rád vyvaroval. Hlavním cílem v nadcházející sezoně je pro Šebrleho olympijská účast na hrách v Londýně.

Roman Šebrle
zdroj: ČT24

Roman Šebrle má za sebou valnou část přípravy, kterou kompletně absolvoval v zahraničí – na Floridě a v Africe. Teplé krajiny volil proto, aby eliminoval riziko zranění na minimum a neohrozil tak svůj olympijský sen. Teď jsem stoprocentně zdraví. V současné chvíli mě nic netahá, nic nebolí,“ prozradil Šebrle.

Po 13 letech se o víkendu zúčastní mezistátního utkání v Praze ve Stromovce, ale lepší výkon by prý měl předvést až za dva týdny při vícebojařském mistrovství republiky. Bude se snažit o výsledek, který by ho opravňoval ke startu na březnovém halovém mistrovství světa v Istanbulu. Tam by odjel. "Ale když ho neudělám, nic se nestane," prohlásil Šebrle, pro nějž jsou letos prioritou olympijské hry.

V opačném případě by se totiž v polovině března přesunul opět do Afriky, kde by absolvoval desetiboj, aby splnil hned zkraje sezony limit na ME do Helsinek i na londýnské OH. "To by pro mě bylo ideální. Pak bych si mohl vybírat starty a připravit se na olympiádu," plánoval Šebrle. Pokud se ale do Istanbulu kvalifikuje, plán sezony přehodnotí. Limit na ME je 7800 bodů, na OH mu nejspíš bude stačit 7950.

V USA stihl objemový i rychlostně vytrvalostní trénink, který vesměs absolvoval na pláži v Miami. "Když jsem se zranil před deseti lety, tak mi to sebralo o dost méně bodů, než kdybych se zranil letos," prohlásil Šebrle. 

Je nám líto, video expirovalo.
Příprava Romana Šebrleho

Dobré zdraví má blahodárný vliv i na Šebrleho psychiku. Už nyní se totiž nechal slyšet, že halová sezona 2012/13 ještě nebude bez něj. Je ochoten kvůli tomu opět absolvovat náročnou podzimní přípravu. "Baví mě to," řekl. Není vyloučeno, že bude závodit až do mistrovství světa 2013 v Moskvě. "Když vydrží zdraví," doplnil. Ve věku 38 let by šlo o jeho devátý světový šampionát.

"Kdyby mi někdo ve dvaceti letech řekl, že v tomhle věku budu ještě závodit na celkem vysoké úrovni, to bych nevěřil," řekl Šebrle. "Podle věku ostatních vícebojařů bych měl být už v důchodu, ale jako jediný jsem udělal 9000 bodů, jako jediný závodím i ve vysokém věku, asi jsem prostě určitým způsobem exot. Ale v hlavě jsem mladý," usmál se. "Kdybych přestal trénovat, to byste viděli tu setrvačnost dolů," prohlásil Šebrle.

Na sklonku kariéry bude Šebrle závodit v tretrách své značky s písmenem R. Budou mít žlutou a černou barvu a jejích výrobu zařídil desetibojařův manažer Robert Změlík. "Dělal to podle mých starých treter," uvedl Šebrle. "Ty černé jsou podle treter Usaina Bolta," poopravil Změlík. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články