Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Šebrle nečekaně atakuje medaili, po prvním dnu je čtvrtý

Dauhá - Vícebojař Roman Šebrle zvládl na halovém mistrovství světa v atletice v Dauhá i skok vysoký a úspěšný pokus přes laťku ve výšce 209 cm ho udržel v boji o medaili po prvním dnu sedmiboje. Český reprezentant se posunul z páté pozice o jedno místo výš a na bronzovou medaili má manko pouze 12 bodů. Výškařka Iva Straková se probojovala do finále výkonem 192 centimetrů, vyrovnala jím své letošní maximum. Úspěšný byl v kvalifikaci tyčkařů i Michal Balner, který jako jeden ze čtyř závodníků skočil všechny výšky napoprvé, a Jiřina Ptáčníková skončila v kvalifikaci sedmá. Z rozběhů postoupili i Jakub Holuša v závodu na 800 metrů, Petr Svoboda ze závodu na 60 m překážek a Lucie Škrobáková. Denisa Rosolová postoupila do semifinále čtyřstovky. V kvalifikaci naopak vypadl nečekaně výškař Jaroslav Bába. Přímý přenos pátečního odpoledního bloku vysílá ČT4.

Závod v Kataru je nebývale vyrovnaný, nikdo z adeptů na cenný kov se nevyvaroval výpadku. Po čtyřech disciplínách vede Američan Bryan Clay, který pokazil dálku a má se ziskem 3 549 bodů náskok na druhého Alexeje Drozdova jediný bod. Rus se zaskvěl osobním rekordem v kouli a o vítězství bojuje trochu nečekaně.

Stupně vítězů drží na bronzové pozici Olexej Kasjanov z Ukrajiny, jenž ztrácí na Drozdova 71 bodů. Za Šebrlem je pátý Trey Hardee, který má na českého reprezentanta manko 15 bodů. Do hry o přední pozice se dostal zpět po žalostné kouli také Bělorus Andrej Kravčenko, který se zaskvěl výkonem 218 cm ve výšce.

Šebrle byl na šedesátce pomalý, ale od té doby předváděl solidní výkony na to, že měl v lednu svalové zranění. V dálce, kouli i výšce předvedl druhý nejlepší výkon ve startovním poli. V průběžných propočtech bývalý dvojnásobný halový šampion útočí stále na výkon kolem 6 050 bodů. "Jsem naprosto spokojený. Závodím v pohodě. Vím, že medaile bude vysoko, ale já pro ni nejel, takže se akorát snažím být co nejvýš," komentoval závod pro stránky atletického svazu.

V závodě už pokračuje jen sedm vícebojařů, neboť Rus Alexandr Pogorelov si při úvodním sprintu poranil sval. Také Šebrleho v letošní sezoně přibrzdilo lednové svalové zranění.

Straková
se sice v posledních týdnech potýká se zraněním chodidla, ale na dnešním výkonu to nebylo znát. Postupovou výšku, stejně jako dalších osm finalistek, skočila napoprvé, byť se štěstím. "První cíl splněn, nechci se ale ukolébat postupem a hodlám dál bojovat," řekla Straková. "Jinak je to pro mě první světlý moment po trochu protrápené sezoně," komentovala své zranění.


Devítičlenné bude i finále tyčkařů. Balner do něj postoupil poprvé na své třetí velké akci v kariéře. Kvalifikace přinesla hodně překvapení, do boje o medaile nepostoupili letos druhý nejlepší tyčkař světa Francouz Renaud Lavillenie, mistr světa z Paříže 2003 Giuseppe Gibilisco z Itálie či Ukrajinec Maksym Mazuryk.

Ptáčníková se zachraňovala na výšce 445 cm napotřetí, ale s největší pravděpodobností by jí stačily i dva úspěšné pokusy na předchozích dvou výškách. Horkou chvilku si prožila favorizovaná Ruska Jelena Isinbajevová, jež dvakrát shodila základ a dala tak vzpomenout na svůj loňský krach na MS v Berlíně. Tentokrát ale třetí pokus zvládla a bude ve finále také.

Svoboda v dnešním běhu splnil povinnost. "Ale stálo to za houby," řekl. Zlobil se na čínské fanoušky, kteří při startu překážkářů křičeli a pískali. "To se nedělá," komentoval to Svoboda, kterému se start moc nevydařil a cíli jim gesty dával najevo kritiku. "Kdybych uměl čínsky, tak bych jim něco řekl. Ale zabral jsem, aby mi moc neutekli, a pohlídal si to. Čas neřeším, je postupový," poznamenal svěřenec Ludvíka Svobody.

Holuša
dal zapomenout na své nešťastné vyřazení z minulého světového šampionátu v hale ve Valencii a dobrým taktickým výkonem ze svého rozběhu postoupil přímo z druhé pozice časem 1:50,64 minuty. Semifinále poběží v sobotu dopoledne.

Rosolová vybojovala postup v těsném souboji se soupeřkami a osobní rekord z letošního roku si časem 52,75 sekundy zlepšila o 24 setin. "Včera jsem měla hodně těžké nohy. Čekala jsem, že to bude náročné, ale když jsem vyběhla, zdálo se mi to rychlé. Myslím, že se můžu v dalších závodech ještě zlepšit," řekla na webu atletického svazu.

Škrobáková postoupila do semifinále bez potíží. "Běželo se mi super. Tedy až na start, který je u mě vždycky tragický. Naštěstí se mi to podařilo rozjet," uvedla a podivovala se rychlé dráze. "Až jsem měla problém, aby mě to nekopalo moc nahoru," řekla svěřenkyně Jany Jílkové.

Nedařilo se Hejnové, Masné, Marcellovi ani Bábovi

Hejnové se závod nepodařil. V posledním rozběhu začala pomalu a do cíle doběhla v čase 53,56 sekundy na čtvrté pozici, což nestačilo ani k postupu výkonem. Měla smůlu na rychlý závod, neboť ve třetím rozběhu by obsadila svým časem postupovou druhou pozici. Finále závodu na 800 metrů těsně uniklo Masné, která v nejpomalejším běhu obsadila třetí pozici za výkon 2:03,59 minuty a obsadila celkově sedmé místo - první nepostupové. V dopoledních kvalifikacích vypadl i koulař Jan Marcell.

Výškař Bába sice předvedl dva čisté skoky, ale pak už se nezlepšil. V
kvalifikaci skočil jen 223 cm. "Začátek byl uvolněný, ale pak jsem ztuhnul, zkřečovatěl. Dělal jsem chyby na zemi, nevyhýbal oblouk, nedělal náklony, bylo toho víc. Ani nevím proč," stýskal si.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články