Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Šebrle dostal armádní medaili za zásluhy, pak slavil výročí Dukly

Praha - Po sedmnácti letech v Dukle odejde bývalý desetibojařský král Roman Šebrle koncem roku do výsluhy. Armáda dnes ocenila olympijského vítěze a někdejšího mistra světa za to, jak ji reprezentoval, a udělila mu čestný odznak za zásluhy I. stupně.

Roman Šebrle přebírá ocenění za zásluhy
zdroj: ČT sport

"Když už s atletikou končím, tak je pro mě čest a cením si, že se Dukla potažmo armáda se mnou dokáže takhle rozloučit," řekl major Šebrle, který už v minulosti dostal mimo jiné medaili prezidenta republiky za zásluhy II. stupně.

Osmatřicetiletý Šebrle letos v červnu oznámil, že končí atletickou kariéru, během které získal zlato na olympiádě v Aténách 2004, na mistrovství světa v Ósace 2007 a z vrcholných akcí přivezl celkem osmnáct medailí, z toho polovinu zlatých. V roce 2001 překonal v Götzisu jako první na světě hranici 9 000 bodů.

Prakticky celý sportovní život spojil s Armádním sportovním centrem. První rok absolvoval i klasickou vojnu a neměl problém se podřídit vojenskému drilu. "S kariérou jsem začínal, nic jsem neznamenal a na vojnu jsem musel. Vzpomínky mám zajímavé a pěkné. A lepší bylo jít na Duklu, kde se dalo trénovat," řekl.

S Duklou zůstane Šebrle v kontaktu i nadále a kvitoval i výstavu fotografií, která mapuje historii a úspěchy armádního sportu od roku 1948. Tehdy vznikl Armádní tělocvičný klub, jež je dnešním Armádním sportovním centrem Dukla. "Je potřeba ukázat, že Dukla existuje v součinnosti s armádou a pokud chce někdo dělat vrcholový sport, tak musí jedině na Duklu."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články