Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Sasínkovi unikla kvalifikace na olympiádu do Ria jen o 12 setin

Ostrava – Filip Sasínek všechny šokoval, když na Zlaté tretře předběhl na patnáctistovce všechny soupeře a vyhrál. Časem 3:36,32 si vylepšil svůj osobní rekord z letošní halové sezony o pět sekund a pouze dvanáct setin mu chybělo k tomu, aby si splnil svůj sen a kvalifikoval se na olympiádu do Ria.

Dvacetiletý běžec je nová vycházející hvězda české atletiky. Doposud ho znali pouze experti na atletiku, ale poté, co mu na Zlaté tretře "bouchly saze", jeho jméno vyjde ze stínu. "Stala se šílená věc. Neuvěřitelné, jsem z toho v šoku," prohlásil Sasínek.

Jeho cílem pro závod byl limit na mistrovství Evropy do Amsterodamu. Jeho hodnota je 3:40,25 minuty a znamenalo by to zlepšení osobního rekordu. "To bych plakal štěstím," uvedl Sasínek.

V Ostravě ale předvedl zákon, o kterém se mu ani ve snu nezdálo. Držel se za vodiči jako mazák, schovaný v chumlu, v posledním kole zrychlil a v cílové rovince všechny předběhl. "Cítil jsem šanci, musel jsem. Ale nečekal jsem, že budu mít tak silný finiš," pravil.

Kdysi si vysnil, že pojede na olympijské hry. Dnes mu chyběl kousek. "Pro každého sportovce je to sen. Takže teď mě to štve. Asi mi to ale taky ještě pořádně nedochází. To mě ještě bude mrzet," glosoval chybějících 12 setin.

Jednou by chtěl podle svých slov konkurovat i běžcům tmavé pleti, ale dává si postupné cíle. Tím prvním je zatím kvalifikace na OH. "Bude na mě teď upřená asi dost pozornost, jestli to dokážu. Ale udělám pro to všechno," slíbil běžec, který kombinuje závody na 800 a 1500 metrů a jednou by chtěl zkusit i delší tratě.

Sasínek svým výkonem zastínil českou jedničku a halového vicemistra světa Jakuba Holušu, kterého porazil už podruhé v kariéře. Právě Holuša mu ihned po závodě nabídl spolupráci. "Konečně jsme dva," prohlásil vicemistr světa. "Nečekal jsem, že udělá takové zlepšení. Je to super. Kdyby měl zájem a mohli jsme jet společně na soustředění před mistrovstvím Evropy, to by bylo super. Je to o vzájemné komunikaci a dohodě. Nebráním se ničemu. Byl bych rád. Ve dvou a více lidech se běhání dělá líp," řekl český rekordman.

Sasínek by se tomu rozhodně nebránil. "Pomoct si takovým kalibrem, to by stálo za to," řekl. "Jakub (Holuša) je pro mě neskutečný pojem, takový vzor. Pro český běh udělal strašně moc, konečně se o českém běhu mluví, takže moc si ho cením a snažím se mu vyrovnat," uvedl mladík.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články