Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

S dopingovým hříšníkem ne. Harting se vzdal nominace kvůli Gatlinovi

Berlín – Mohl se stát nejlepším atletem za letošní rok, německý diskař Robert Harting se však šance na vítězství zřekl. Mezinárodní federaci IAAF požádal, aby ho z desetičlenné nominace vyjmula, protože se ocitl ve společnosti bývalého dopingového hříšníka. Na tradiční ocenění totiž kandiduje i americký sprinter Justin Gatlin. 

Diskař Robert Harting
zdroj: isifa autor: Alexander Hassenstein

Gatlin si odpykal čtyřletý trest v letech 2006 až 2010, přičemž za příliš vysoké množství testosteronu měl původně dvakrát tak delší distanc. Být v jeho společnosti Harting považuje za urážku pro něj samotného i pro fanoušky. 

"Požádal jsem IAAF, aby mě z tohoto seznamu škrtla. I když nominaci považuju za skvělou věc, nechci tam být s dopingovým hříšníkem," řekl devětadvacetiletý diskař agentuře DPA. Federace by podle něj měla při výběru vzít v potaz čestnost a poctivost. 

Harting je trojnásobný mistr světa, olympijský vítěz i letošní evropský šampion z Curychu. Do nominace na světového atleta roku se dostal potřetí. Vítězové budou vyhlášeni 21. listopadu v Monaku. Mezi deseti vybranými atletkami je i letošní mistryně Evropy a vítězka Diamantové ligy oštěpařka Barbora Špotáková. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články