Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Rusové stále nesplnili podmínky, IAAF jim prodloužila suspendaci kvůli dopingu

Mezinárodní atletická federace (IAAF) prodloužila suspendaci Ruska kvůli státem řízenému dopingu, která trvá od listopadu roku 2015. Podle rady IAAF Rusko stále ještě nesplnilo všechny podmínky potřebné k obnovení členství.

Jeden ze vzorků krevního testu v antidopingové laboratoři v Moskvě
zdroj: Reuters autor: Sergej Karpuchin

Vybraní ruští atleti mohou během suspendace startovat v mezinárodních soutěžích pod neutrální vlajkou a pouze za splnění určitých podmínek týkajících se antidopingu. Oficiální ruská výprava byla na velké akci naposledy na mistrovství světa v Pekingu 2015.

Další zasedání rady IAAF je naplánováno na březen, takže je pravděpodobné, že Rusové nebudou moci závodit pod vlastní vlajkou na halovém mistrovství Evropy v Glasgow. Šampionát se koná 1. až 3. března.

Ruská asociace (RUSAF) je kvůli dopingovým skandálům v trestu od 13. listopadu 2015 a světová federace její distanc prodloužila dnes už podeváté. IAAF udržela tvrdý kurz navzdory tomu, že v září Světová antidopingová agentura (WADA) uznala činnost Ruské antidopingové agentury (RUSADA), což je jedna z podmínek k přijetí Ruska zpět do atletické rodiny.

Je nám líto, video expirovalo.
Chlumský před hlasováním o suspendaci ruského atletického svazu

K dalším podmínkám patří, aby Rusko umožnilo nezávislé Komisi pro bezúhonnost atletiky (AIU) přístup k výsledkům dopingových testů ruských atletů z let 2011 až 2015. "Doufám, že tato data dodají do konce roku," uvedl dnes Rune Andersen, šéf specializované komise IAAF pro Rusko.

Ruská federace navíc musí IAAF zaplatit náklady spojené s vyšetřováním dopingu, mezi nimi právě vytvoření Andersenovy komise, ve výši téměř tří milionů dolarů (zhruba 68 milionů korun).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články