Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Rusové přišli o dvě medaile z Pekingu, kvůli dopingu Abakumovové a Alexejeva

Curych - Ruská oštěpařka Maria Abakumovová přišla kvůli dopingu o stříbrnou olympijskou medaili z Pekingu. Mezinárodní olympijský výbor potrestal soupeřku Barbory Špotákové na základě zpětné analýzy vzorků z roku 2008, při níž laboratoř odhalila stopy anabolického steroidu turinabolu. Rusko navíc přijde i o bronz ze čtvrtkařské štafety mužů kvůli pozitivnímu testu Denise Alexejeva.

Maria Abakumovová
zdroj: ZUMA autor: Lili Wang

MOV rovněž zpětně diskvalifikoval další dva ruské sportovce, kteří se ale na olympijských hrách 2008 a 2012 na stupně vítězů neprosadili. Z výsledkových listin pekingské olympiády bude vymazána vytrvalkyně Inga Abitovová, která byla šestá v závodu na 10 tisíc metrů, diskvalifikována je i dráhová cyklistka Jekatěrina Gniděnková, která obsadila osmé místo v keirinu v Londýně.

Po diskvalifikaci Abakumovové, kterou v Pekingu dokázala v dramatickém finále porazit pouze Špotáková, se na stříbrnou příčku posune Němka Christina Obergföllová, bronz dodatečně získá Britka Goldie Sayersová. Ve štafetě na 4 x 400 metrů se na bronzový stupínek dostane Velká Británie.

Ruská atletika už během srpna na základě pozitivních výsledků zpětného testování vzorků z Pekingu a Londýna přišla o dvě štafetové medaile z roku 2008. Kvůli dopingu Julije Čermošanské musí vrátit olympijské zlato ze závodu na 4 x 100 metrů, pozitivní test Anastasie Kapačinské Rusky připravil o stříbro ze štafety na 4 x 400 metrů.

Podle informací MOV odhalily nové dopingové analýzy uchovaných vzorků z olympijských her 2008 užití dopingu u 14 ruských sportovců, z toho deseti medailistů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články