Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Ruská reprezentace vzala zpět tři dopingové hříšníky, Rio jisté nemají

Moskva - Rusko zařadilo do atletické reprezentace tři olympijské vítěze v chůzi, kterým vypršel trest za doping. Pokud mezinárodní federace IAAF pustí ruské atlety na srpnové olympijské hry do Ria, mohou být v týmu i Sergej Kirďapkin, Olga Kaniskinová a Jelena Lašmanovová.

Kirďapkin přitom v březnu přišel kvůli dopingu o olympijské zlato z Londýna a Kaniskinová o stříbro. Oba patří do tréninkového centra v Saransku, jehož šéf Viktor Čegin dostal za dopování svých svěřenců doživotní zákaz činnosti.

Celou tuto trojici a další přední ruské chodce dál vyšetřuje IAAF kvůli podezření, že v prosinci 2014 během trestu za doping závodili. Rusko bylo loni vyloučeno z mezinárodních atletických soutěží kvůli státem řízenému dopingu a jeho zakrývání odpovědnými funkcionáři.

Sergej Kirďapkin
zdroj: AP autor: Markus Schreiber

IAAF rozhodne o případném zrušení ruského trestu za doping v květnu. Podle předsedy Sebastiana Coea zatím země nesplnila všechny stanovené podmínky a dál platí její vyloučení ze všech mezinárodních soutěží včetně srpnových olympijských her.

Postup zavádění požadovaných změn v ruském antidopingovém programu bude dál sledovat pětičlenná speciální komise v čele s norským antidopingovým expertem Runem Andersenem.

Olga Kaniskinová
zdroj: AP

Atletické soutěže na olympijských hrách v Riu de Janeiro začnou 12. srpna, registrace přihlášek sportovců se ale uskuteční o měsíc dřív. Pokud by IAAF v květnu Rusko přijala zpět a zrušila jeho trest, budou mít atleti jen zhruba šest týdnů na to, aby se do Brazílie nominovali. Drtivá většina z nich totiž nemá splněné kvalifikační limity.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články