Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Rus Uchov vyhrál Beskydskou laťku i Moravskou výškařskou tour

Vendryně - Úřadující halový mistr Evropy Ivan Uchov vyhrál výkonem 232 cm mítink Beskydská laťka ve Vendryni a stal se rovněž celkovým vítězem Moravské výškařské tour. Jaroslav Bába skočil 225 cm a obsadil třetí místo v dnešním závodě i v konečném pořadí. Soutěž žen vyhrála za 196 cm Ruska Marija Kučinová, z celkového triumfu se raduje její krajanka Světlana Školinová.

Esthera Petreová
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

Pětadvacetiletý Uchov ovládl Beskydskou laťku v jejím jubilejním 20. ročníku už počtvrté. Z čela průběžného pořadí tour sesadil vicemistra světa Alexeje Dmitrika, který skončil stejně jako Bába už na výšce 225 centimetrů. Světové výkony ve Vendryni, kam se letos mítink přesunul z nedalekého Třince, ale nepadaly. V bouřlivé atmosféře zhruba tisícovky fanoušků si Uchov ve finále nechal nastavit 236 centimetrů, jenže nejlepší halový výkon roku nevytvořil.

Mírně za očekáváním zůstal i Bába, který po závodech v Ostravě a Hustopečích zaznamenal nejslabší výkon. Ve srovnání se sobotou se zhoršil o šest centimetrů. "Už se na mně trochu podepsala únava, i ta psychická. Byl to třetí závod v šestém dnu a bylo to cítit. Naložil jsem si toho v programu asi trochu víc," řekl Bába. Z výkonu proto nedělal žádné závěry. "Těch 225 není zase tak špatných, jsem zatím vcelku spokojený. Podstatné je, že jsem to dneska přežil ve zdraví, protože zdejší povrch je o něco tvrdší, než byl v Třinci. Každý skok mě trochu bolel, každý odraz jsem víc cítil," uvedl Bába.

Loňské prvenství na Beskydské laťce obhájila devatenáctiletá ruská naděje Kučinová. Juniorská mistryně světa se na výšce 198 centimetrů pokoušela zlepšit vlastní juniorský světový rekord a nebyla daleko od úspěchu. "S výkonem nejsem úplně spokojená, chtěla jsem víc. Alespoň ten juniorský rekord, ale nevyšlo to. Loni se mi tu možná skákalo lépe, tehdy ode mě nikdo nic nečekal a já byla více uvolněná než dneska," řekla Kučinová, která v Třinci loni vyhrála výkonem 197 cm.

Mítink vůbec nevyšel jediné české zástupkyni Oldřišce Marešové, která se dokázala vypořádat pouze s laťkou na výšce 181 cm a skončila až osmá. Ani při třetím letošním startu se tak nepřiblížila limitu pro halové mistrovství světa v Istanbulu. "Aspoň letos jsem tu chtěla něco předvést, ale nepovedlo se. Vlastně celý závod jsem se prala sama se sebou, nemůžu být spokojená," řekla Marešová.

Výškařský halový mítink Beskydská laťka ve Vendryni, druhý závod Moravské výškařské tour:

Muži: 1. Uchov (Rus.) 232, 2. Barry (Bah.) 229, 3. Bába (ČR) 225, 4. Dmitrik (Rus.) 225, 5. Campioli (It.) 225, 6. Kgosiemang (Botsw.) 221,... 10. Sajdok (ČR) 211.

Konečné pořadí Moravské výškařské tour: 1. Uchov 463, 2. Dmitrik 460, 3. Bába 456, 4. Barry 453.

Ženy: 1. Kučinová 196, 2. Školinová (obě Rus.) 196, 3. Petreová (Rum.) 193, 4. Gordějevová (Rus.) 190, 5. Howardová-Loweová (USA) 190, 6. Šimičová (Chor.) 186,... 8. Marešová (ČR) 181.

Konečné pořadí Moravské výškařské tour: 1. Školinová 391, 2. Kučinová 389, 3. Howardová-Loweová a Gordějevová obě 383, 5. Petreová 380.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články