Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Rudisha zaběhl v Berlíně světový rekord na 800 metrů

Berlín - Keňan David Rudisha vytvořil na atletickém mítinku v Berlíně světový rekord v běhu na 800 metrů časem 1:41,09 minuty. Jednadvacetiletý běžec dnes o dvě setiny vylepšil 13 let starý výkon Dána keňského původu Wilsona Kipketera. Juniorský mistr světa z roku 2006 se na start postavil jako lídr letošních tabulek a s osobním rekordem 1:41,51 také jako druhý muž historického pořadí.

David Rudisha
zdroj: Wikipedia

Vytáhlý Afričan za pomoci krajana Sammyho Tanguie v roli vodiče svůj červencový výkon z Heusden-Zolderu výrazně vylepšil a těsně pokořil i legendárního Kipketera. Od jeho dosavadního maxima z Kolína nad Rýnem by v úterý 24. srpna uplynulo přesně 13 let.

Rudishův výkon zastínil start půlkařky Caster Semenyaové, jež závodila teprve potřetí od chvíle, kdy jí mezinárodní federace IAAF umožnila vrátit se na dráhu po vyřešení nejasností ohledně jejího pohlaví. Devatenáctiletá Jihoafričanka se poprvé od comebacku dostala pod hranici dvou minut a na stadionu, kde vloni po triumfu na mistrovství světa začaly její trable, zvítězila časem 1:59,90.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články