Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Rudisha vylepšil týden starý světový rekord na 800 metrů

Rieti (Itálie) - Keňan David Rudisha na mítinku v italském Rieti opět zlepšil světový rekord v běhu na 800 metrů časem 1:41,01 minuty. Svůj týden starý výkon z Berlína překonal o osm setin sekundy. Do letošní sezony dominoval historickým tabulkám dlouhých 13 let čas dánského půlkaře keňského původu Wilsona Kipketera 1:41,11, který teď jednadvacetiletý talent z Keni pokořil dvakrát v krátké době. Během sedmi dnů zvládl Rudisha hned tři rychlé závody, neboť v pátek zvítězil ve finále Diamantové ligy v Bruselu za 1:43,50, čímž zpečetil své suverénní prvenství v seriálu.

V Rieti vyhrál juniorský mistr světa z roku 2006 o téměř dvě sekundy před krajanem Boazem Kiplagatem Lalangem.

O další vrchol mítinku se postaral jamajský sprinter Nesta Carter, který v závodu na 100 metrů vyrovnal nejlepší světový čas sezony 9,78 sekundy. O první místo v letošních tabulkách se dělí s Američanem Tysonem Gayem, se kterým svedl velký souboj v pátek v Bruselu. Čtyřiadvacetiletý Carter si vylepšil o plných sedm setin osobní rekord právě z belgického mítinku Diamantové ligy a letošní sezonu zakončí s lepším výkonem než jeho slavní krajané Usain Bolt a Asafa Powell.

V běhu na 400 metrů překážek skončila druhá Zuzana Hejnová v čase 54,99 sekundy. Česká rekordmanka nestačila jen na Američanku Sheenu Tostaovou, se kterou prohrála o 28 setin.

Svůj vlastní nejlepší čas sezony překonal v běhu na 3 000 metrů Etiopan Tariku Bekele. Vyhrál za 7:28,70 o tři desetiny před Bernardem Lagatem, jenž překonal americký rekord.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články